Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent utan tillstånd

Det går att bedriva avloppsrening utan tillstånd. Men någon slags papper på verksamheten måste man ha - så nu anmäla avloppsreningsverket i Gnarp till miljökontoret.

Annons

För att vara tillståndspliktigt, det vill säga för länsstyrelsen ska ge tillstånd, måste ett avloppsreningsverk rena vatten från minst 2000 personer. Så mycket folk bor inte i Gnarp. Reningsverket har knappt hälften, bara 900 användare.

Men något bevis på att man får hålla på och rena vatten bör ju finnas, så nu har MittSverige Vatten AB anmält den miljöfarliga verksamheten i Böle.

– Det gjorde anmälningar då verksamheten byggdes upp, men miljöbalken fanns inte då. Sedan har verksamheten förbättrats och utvecklats. I nuläget finns dispensbeslut från länsstyrelsen, men det gäller inte längre, så denna anmälan är en anpassning till gällande lagstiftning. Det innebär ingen förändring av verksamheten, utan att man reglerar verksamheten med ett modernt beslut, förklarar miljöinspektör Kenneth Johansson, Norrhälsinge miljökontor.

– Alla nya verksamheter som påverkar miljön, vare sig det är bilverkstäder, reningsverk, vindkraft och så vidare, måste söka tillstånd hos länsstyrelsen, eller anmäla sig till oss. Men just det här är egentligen fråga om en rent administrativ åtgärd.

Mer läsning

Annons