Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för årets första julmarknad

/

Lussebullar, trängsel och hantverk. Årets första julmarknad lockade runt 5 000 besökare till Ersk-Matsgården.

– Jag är supernöjd! Nu kommer jag orka ett år till, sade Boerje Bohlin, ordförande för Ersk-Matsgården.

Annons

Ostar, julprydnader, stickade vantar, tomtar och hällbröd varvades med hantverk, glögg och hemlagad sylt. Ett sjuttiotal försäljare dukade upp sina varor under lördagen. Vid ett bord Elisabeth stod Danneskog från Harmånger och hennes handgjorda julkransar tog snabbt slut.

– Det går bra med försäljningen här och jag har sålt under flera år, sade hon.

Mitt i vimlet stod Miriam Persson från Hjältanstorp i Medelpad med en stor nyinköpt julkärve i famnen.

– Det är tradition och mysigt att gå på julmarknad så här tidigt, man har mer tid nu är sen när det närmar sig jul, sade hon.

Trots att snön lyste med sin frånvaro på den leriga marken kände hon och många andra att marknaden är ett sätt att tidigt komma i den rätta julstämningen.

– Man kanske inte riktigt har julkänslan än, men börjar fundera på julklappar och en har jag i alla fall köpt här till ett barnbarn, sade hon.

Enligt Boerje Bohlin växer julmarknaden på Ersk-Matsgården för varje år. Tre närliggande ängar runt gården fylldes av parkerade bilar från tillresta besökare, allt dirigerades av idrottsföreningen Kölsjörännet som ordnade med parkeringen.

Inne i ett av gårdshusen stod Ingegerd Thyr och Britt-Inger Carlsson och kokade kaffe på en vedspis. Sisådär en 200 liter kaffe och 250 smörgåsar brukar gå åt på marknaden, och så även i år, räknade de till.

– Vi känner för den här gården och därför är det är roligt att ställa upp. Sedan får man träffa så mycket bekanta, sade Ingegerd Thyr.

Boerje Bohlin var nöjd med uppslutningen under dagen och hoppas på favorit i repris nästa år.

– Många av försäljarna sålde slut på allt de hade och nittionio procent säger att de är nöjda och vill komma tillbaka, säger han.

Mer läsning

Annons