Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnbågsalliansen splittras

Efter två års samarbete spricker fempartialliansen i Nordanstig. På onsdagen lämnade (M) samarbetet.

Annons

Sammanträdet i kommunfullmäktige, KF, i december avgjorde saken. När ledamöterna skulle gå till val rörande det fortsatta ordförandeskapet i kommunstyrelsen, KS, var det en total överraskning för vissa ledamöter.

Nu blir konsekvensen att moderaterna, med tre mandat i fullmäktige, lämnar samarbetet med de övriga fyra allianspartierna i Nordanstig.

– Vi visste vad vi skrev på angående samarbetet efter valet, men eftersom avtalet inte var tydligare blev det en omröstning. Vi anser att man då frångick avtalet från 2010, säger Kajsa Gladh, moderat gruppledare.

Förutsatt att (S) och (C) kan fortsätta samarbeta händer inget påtagligt med maktbalansen i KF. De båda partierna har tillsammans 18 av de totala 31 mandaten.

Men det är inte givet att kvarvarande kvartett kan gå vidare i enighet. Att (M) nu lämnar samarbetet kan sätta igång en dominoeffekt:

– Visst finns det en risk för det, och i vårt parti är besvikelsen enorm. Vi är jättebittra och har varken förtroende för Åke Bertils eller Stig Jonsson efter detta, säger Stig Eng, (C), vice ordförande i KS.

Han och ledande lokala partiföreträdare ska diskutera frågan på torsdagskvällen.

Och Monica Olsson, (S), förstår besvikelsen:

– Det råder delade meningar om tolkningen av avtalet, men i själva avtalet står inget om byte. De har tolkat avtalet på ett vis - vi andra på ett annat vis.

– Jag förstår om moderaterna är besvikna och det är tråkigt att de lämnar. Men det behöver inte vara början till ett sönderfall av alliansen.

Mer läsning

Annons