Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallyveteran har gjort sista körturen

/

När det tjugoförsta hästrallyt anordnades i Nordanstig i helgen konstaterade Per-Ola Olsson från Bergesforsen att det är hans artonde och sista hästrally.

– Jag har alltid sett framemot de här dagarna, hästrallyt är ett mål varje år, berättar han.

Annons

Ryttarna och kuskarna förbereder sina hästar för hästrallyts andra dag. I en hage ligger en islänning och sover tungt, några Shetlands ponnier betar på det redan ned betade gräset. Per-Ola Olsson sitter på vagnen utanför hagarna där frieser stona Tinike och Naiomi blir borstade av Charlotte Lindgren och Margareta Andersson. Per-Ola Olsson har deltagit i 18 hästrallyn i Nordanstig. Hans ålder och sjukdom gör att han har bestämt att det är det sista hästrallyt som han kommer att ställa upp i.

– Jag måste tyvärr sälja hästarna, jag orkar inte tillräckligt mycket längre. Det kommer bli tomt, jag har hållit på med hästar i hela mitt liv, berättar han.

På hästrallyt i Nordanstig har han varit känd hos de andra deltagarna. Längs med vägarna har han väckt uppmärksamhet när han har kört bland annat fyrspann tidigare år. Någon seger i körklassen och i maskeraden har det också blivit genom åren.

– Det här är en folkfest, det ställs inga krav och alla får vara med. Det är roligt att se att alla hästtyper kan vara med, säger han.

– Det här är ett oslagbart sätt att få komma ut i naturen på, säger Charlotte Lindgren.

Fyra ridklubbar hjälps åt att anordna hästrallyt och arrangörerna ser att deltagarantalet har ökat de sista åren.

– Speciellt ser vi att det tillkommer nya ekipage som inte har varit med förut. Jag tror att det kan bero på att det är väldigt prestigelöst då det inte är någon riktig tävling, säger Carina Widlund som är ordförande i Hassela rid och körklubb.

Mer läsning

Annons