Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakel ska öka tryggheten

/
  • Vinter och snö kan skapa oväntade situationer - beredskapshandläggare Tomas Persson och räddningschef Lennart Juhlin tror dock Nordanstig är väl rustat.

Det finns ett före och ett efter Dagmar. Denna insikt innebär dock inte att kommunchefen i Nordanstig blivit mer nåbar. Inköpt kommunikationsutrustning finns inte här.

Annons

Stormen Dagmar julhelgen 2011 ökade beredskapsmedvetandet. I kris ska kommunens kommunikation fungera även utan tele- och elnät. Satellittelefon är ett alternativ, kommunikationssystemet Rakel, RAdioKommunikation för Effektiv Ledning, ett annat.

Hudiksvall och Nordanstig samarbetar i detta. Två satellittelefoner finns, och sedan i fjol även fyra Rakeltelefoner för just detta ändamål.

– De här enheterna ska användas och inte stå på kommunhuset i Hudiksvall, fastslår beredskapshandläggare Tomas Persson och räddningschef Lennart Juhlin, från Norrhälsinge räddningstjänst.

Ändå är det just där de står. Fast Lennart Juhlin tror Tommy Staaf, kommunchef i Nordanstig, hinner få en Rakelenhet i ett krisläge.

– Behövs det får han ut en, eventuellt med bandvagn. Vid SMHI:s klass två-varningar ökas beredskapen. Vi kommunicerar hela tiden med länsstyrelsen, meddelar hemtjänsten och säkrar upp kommunikationen.

Men vilka ska få en Rakeltelefon då?

– Staten vill få ut Rakel i verksamheterna, i hemtjänsten och på tekniska sidan. Men de kostar nästan 10 000 styck i inköp, årligt abonnemang lika mycket. I Hudik blir det 70 - 80 000 för telefonerna, lika mycket för abonnemangen. För Nordanstig ungefär hälften, säger Lennart Juhlin, som hoppas produktutveckling ska göra dem billigare och enklare att hantera, vilket blev fallet med våra mobiltelefoner.

Tommy Staaf är inte oroad över att han inte har fått en egen Rakeltelefon. Han anser det högre prioriterat att få ut dem dit det behövs.

– Rakeltelefonerna bör finnas permanent där kommuninvånare vet att de kan ta sig när inget fungerar, där det finns tryggad strömförsörjning och kommunikation, säger kommunchefen, som i samråd med länsstyrelse och länets kommuner planerar för krisberedskap. En tanke är att vissa äldreboenden i Nordanstig framdeles ska fungera som trygghetsnav vid oförutsedda händelser.

– De har dygnetruntbemanning, backup med el och vatten, och vore lämpliga platser för Rakel, så man säkrar upp även kommunikationen, säger Tommy Staaf.

Mer läsning

Annons