Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pricksäker start på älgjakten

/

Oktober betyder älgjaktstid och då lever skogens konung farligt. Startskottet för årets älgjakt gick i lördags och Örjan Råbom inledde med ett träffsäkert ögonblick han sent kommer glömma.

Annons

Efter en stärkande kopp svart kokkaffe i den lilla jaktstugan i gryningen ger sig jägarna i Knoppe jaktlag ut till sina utdelade områden i skogen.

Örjan Råbom och hans jämthund Ero tar sig sakta inåt bland träden och efter en stund rusar Ero iväg och börjar strax skälla intensivt några hundra meter bort. Han har fått vittring. Örjan, som via sin gps ser att Ero står helt still, blir samlad och viskar.

– Det där, det är ståndskall. Det är då det är som allra mest spännande för oss hundförare.

Så tyst som möjligt smyger han genom den täta skogen. Ero fortsätter hela tiden att skälla och Örjan ser via gps:en hur vi närmar oss Ero och därmed älgen.

– 80 meter kvar. Nu stiger pulsen. Vi måste röra oss väldigt försiktigt, viskar han och spejar mellan träden.

Några steg till och där, en bit framför, skymtar två ljusbruna horn från en storvuxen älgtjur mellan träden. Örjan plockar snabbt och tyst fram vapnet och siktar.

– PANG!

Det rasslar till på marken och två älgar ses snabbt försvinna mellan träden. Några skott till och älgtjuren faller död ner bland ris, mossa och barr.

Örjan springer fram mot sitt byte och börjar räkna:

– En, två, tre, fyra, fem, sex... Arton taggar! Det är helt otroligt! ropar han och fortsätter:

– Jag blir alldeles skakig. Det här kan man inte räkna med om att få vara med om som jägare. Nu blir de andra i laget glada - och lite avundsjuka säkert, säger han.

Mer läsning

Annons