Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik ledde till vikariat

/
  • Caisa Söderström har haft feriepraktik under två sommarlov. I år har hon fått ett vikariat inom hemtjänsten där hon tidigare praktiserat.

Feriepraktik inom äldreomsorgen har gett 18-åriga Caisa Söderström från Nordanstig ett sommarvikariat inom hemtjänsten i år.

Annons

– Att jag fick vikariatet tror jag till stor del beror på att de kände igen mig sedan tidigare, säger Caisa Söderström.

I sommar ska hon arbeta fyra veckor i hemtjänsten i Bergsjö. Men hon hoppas att hon ska få göra lite extra inhopp också. Hennes plan är att ge sig ut och resa efter gymnasiet och hon vill tjäna ihop pengar till dess.

När Caisa Söderström gick på högstadiet i Bergsjö fick hon möjlighet att söka feriepraktik. Under ett par veckor på två sommarlov arbetade hon på ett äldreboende och inom hemtjänsten. Hon uppskattar att hon fick möjlighet att ha feriepraktik tidigt och att hon fick prova på hur det är att arbeta.

– Det är lättare att söka arbeten nu när jag vet hur det går till. Jag får också kontakt med andra som ger tips om jobb som jag kan söka, säger hon.

Till hösten ska hon börja det sista året på teknikprogrammet på Bromangymnasiet. Men hon hoppas hitta ett extrajobb som hon kan ha på kvällar och helger.

– Det är en värdefull erfarenhet att jag fick jobb tidigt. Det är lättare att våga prata med folk nu och att våga söka jobb. Det är lättare att komma i kontakt med folk som har idéer om andra lediga jobb, säger hon.

Men alla ungdomar har inte ett sommarjobb. Hon tror att det många gånger handlar om att det saknas vilja hos den personen.

– Jag tror att det hänger mest på att man inte orkar ta tag i det. En del jobbar hemma hos sina föräldrar i stället, säger hon.

Hon känner sig tryggare i att söka jobb nu när hon har fått lite arbetslivserfarenhet. Hon har skickat in flera ansökningar över internet och planerar att börja ringa arbetsgivare för att söka jobb till hösten.

– Nu har jag också klarat uppkörningen och har fått mitt körkort. Det kommer underlätta när jag ska försöka få extrajobb, säger Caisa Söderström.

Mer läsning

Annons