Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i tveksamt handelsnätverk

/

Företaget Kyäni är ett företag som ligger i gråzonen för att ses som en pyramidspelsverksamhet enligt Lotteriinspektionen. Fullmäktigeledamoten Maria Karström (KD) från Gnarp är en av företagets distributörer.

Annons

– Det här är ett seriöst företag, säger Maria Karström.

Maria Karström sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Kristdemokraterna i Nordanstig. Hon hade i oktober 60 distributörer i sitt team som finns i hela landet.

– Jag märker att det finns en stor misstänksamhet mot direktförsäljning. Men man ska inte dra alla företag över samma kam, även om man ska vara uppmärksam, säger hon.

Företaget Kyäni har utökat sin verksamhet i Sverige det senaste året. Företaget säljer frukt- och bärjuicer som enligt företaget ska förbättra hälsan. Om en person vill sälja produkterna måste personen köpa in sig i nätverket för minst 3 800 kronor. Personen får då ett startpaket med produkter som personen kan sälja. Som försäljare tjänar man mer pengar om man lyckas få fler personer att sälja produkterna. Produkterna säljs i mindre förpackningar och enligt doseringen räcker en förpackning oftast under en månad. En produkt kan kosta mellan 370 och 1 100 kronor i månaden.

– Det är svårt att avgöra om det är laglig nätverksförsäljning eller om det rör sig om olagligt pyramidspel när vi gör våra utredningar, säger David Lothigius som är jurist på Lotteriinspektionen.

När David Lothigius går igenom den information som finns på Kyänis hemsida så kan han inte säga att det handlar om pyramidspelsverksamhet, men han anser att företagets verksamhet befinner sig i gråzonen.

– Definitivt är företaget i gråzonen. Olika framgångshistorier presenteras på hemsidan, löften om personlig utveckling och det läggs stort fokus på hur vinsterna ska delas. Det är sådant som man brukar se hos företag som håller på med pyramidspel, säger David Lothigius.

Maria Karström är medveten om att laglig direktförsäljning av många personer sätts samman med pyramidspel. Men hon anser att det inte påverkar hennes arbete som politiker negativt.

– Jag tänkte igenom den frågan innan jag började. Jag gör det här seriöst och har läst på väldigt mycket om företaget och om produkterna. Och jag känner en trygghet i när jag vet att produkterna hjälper, säger Maria Karström.

David Lothigius påpekar att han inte kan se att företaget Kyäni har en hierarkisk organisation, vilket talar mot att det skulle vara pyramidspelsverksamhet.

– Aktörer som håller på med pyramidspel blir allt mer förslagna och hittar nya organisationer att arbeta i. De blir skarpare och det för vårt arbete svårare, säger David Lothigius.

Lotteriinspektionen utreder ungefär ett ärende om året som handlar om pyramidspel.

– Just nu tror jag inte att det är så populärt med pyramidspel, det går i perioder, säger han.

Annons