Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker går mot maktkoncentration

/
  • Färre politiker ger blygsam spareffekt jämfört med att ta bort tjänster menar Yvonne Kardell
  • S - veteranen Boerje Bohlin varnar för förhastat beslut. Han har inga positiva erfarenheter av tidigare försök med all makt hos kommunstyrelsen.

– Det demokratiska inflytandet undergrävs. Vi är inget Kina, säger Boerje Bohlin, (S).

– Det blir ännu svårare att få företagare och unga att ta på sig politiska uppdrag, säger Yvonne Kardell, (C).

– Frågan är långtifrån färdigutredd, säger Kajsa Gladh, (M).

Annons

Tre Nordanstigspolitiker om den maktkoncentration och arbetstyngd som överförs till kommunstyrelsen när all verksamhet läggs i en enda förvaltning.

Medan tjänstemännen applåderar så är politikerna mer skeptiska. Två facknämnder med totalt 28 ordinarie och suppleanter raderas bort. Beslutsmakten flyttas till de tretton ledamöterna i kommunstyrelsen och tre beredande utskott

Kajsa Gladh, (M) och Boerje Bohlin, (S), har samma uppfattning hur omdaningen ska ske. Den nya tillplattade förvaltningsmodellen kan köra igång vid nyår. Däremot kräver de längre betänketid och mer överväganden innan den politiska organisationen stöps om.

Kajsa Gladh är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och hon förväntar sig en klargörande dragning från kommunchef Tommy Staaf under dagens möte.

– Det får inte bli så att vi tappar kompetens när nämnderna försvinner, kommenterar hon och tillägger:.

– Att välja en ny och utökad kommunstyrelse är en tänkbar motvikt. Att inrätta fler insynsplatser är en annan.

Boerje Bohlin är utbildnings - och kulturnämndens ordförande. Både han och omsorgsnämndens dito, Åke Bertils, (S), har upplevt en liknande period med en allenahärskande kommunstyrelse. Det var i början på 90 -talet

– Ingen höjdare direkt. Åke är av samma mening, argumenterar Boerje Bohlin som nu vill se att det återuppväckta förslaget stöts och blöts i partiet.

Centerpolitikern Yvonne Kardell från Jättendal har ännu inte övertygats om fördelarna med en hårdbantad politisk organisation. Stig Eng informerade partiet häromveckan.

– Med den nya centralistiska modellen kommer vi politiker ännu längre bort från både verksamheter och kommuninvånare, bedömer hon.

Mer läsning

Annons