Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder medicinstölder på två äldreboenden

/
  • Sörgården på bilden har 35 lägenheter uppdelat på fyra avdelningar. Bållebo längre bort i samma fastighetsblock har 32 platser.

Sömntabletter har under ett helt halvår försvunnit från de gamla på de två särskilda boendena, Bållebo och Sörgården.
Polisen inleder en förundersökning. Det bekräftar kriminalkommissarie Leif Berglund i Hudiksvall.
– Det här är jätteallvarligt, säger tillförordnade förvaltningschefen Karin Bohlin.

Annons

Samtidigt med den färska polisanmälan nu i veckan har Nordanstigs kommun skickat in en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Händelser där utskriven medicin till de boende plockats bort från förvaringsutrymmena inträffade redan i somras. Den första registrerade observationen av att farmaka saknades gjordes 27 juni.

Därefter har stölderna fortsatt vid olika tillfällen. Sista gången som det noterades att läkareordinerat sömnmedel saknades hos patienter var förra veckan.

Tillförordnade förvaltningschefen Karin Bohlin säger att man under hela hösten försökt spåra orsaken. När man kört fast i den egna interna utredningen beslöts att göra en ny polisanmälan.

– Vi behöver polisens professionella hjälp att komma till fullständig klarhet om vad som ligger bakom den här mycket olustiga historien. fortsätter Karin Bohlin.

Den tillförordnade förvaltningschefen påpekar att man vidtagit säkerhetsåtgärder på de två boendena med anledning av det inträffade. Nya låsbara medicinskåp införskaffas där det går att avläsa vilken som loggat in för att hämta ut farmaka.

I handlingarna till Socialstyrelsen uppges att det handlar om de två intilliggande äldreomsorgsenheter i Bergsjö, omvårdnadsboendet Sörgården och Bållebo korttidsavdelning.

Nordanstigs kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Eva Jonsson skriver i anmälan:

– Läkemedel har försvunnit från brukare på två enheter. Om man saknarr läkemedel för sömn skapar det oro som ger ytterligare sömnbrist.

Gävleborgspolisens utredare i Hudiksvall ska allra först undersöka om det existerar något samband med anmälningar som inkommit tdidigare.

Mer läsning

Annons