Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plyfa går emot trenden och anställer unga

/
  • De trivs på Plyfa, Marcus Hulin, Tobias Nordström och David Faxby, och Marcus och Tobias, som visstidsanställts, stannar gärna om de får möjlighet.

Arbetslösheten bland unga i Nordanstig låg i juli månad på 12,3 procent. Det är högre än i riket i övrigt, men lägre än i resten av länet. Det skulle kunna bero på Plyfa.

Annons

I juli månad var 6,6 procent av befolkningen mellan 16-64 öppet arbetslösa i Nordanstig. I länet 8,4, hela riket 6,1 och i Hudiksvall 6,9. I åldern 16-24 år har Nordanstig 12,3 procent, Hudik 15,8, hela länet 15,4 och hela landet 9,5 procents arbetslöshet.

Trots dystra siffror, som visar på hur svårt det verkar vara för unga att få arbete, tycks fler unga ha jobb i Nordanstig än vad som är fallet både i grannkommunen och i länet.

Ett företag som kan ta åt sig litet av äran är Plyfa, som senaste året anställt tio ungdomar under 25, några på visstid, andra tills vidare. Det är drygt tio procent av hela personalstyrkan, berättar företagets vd, Fredrik Lentz, som ser en poäng i att ungdomar får jobb.

– Det är bra både för oss och bygden om ungdomar stannar här.

– När pensionsavgångarna kommer om cirka fem år behövs ännu fler. Vill man jobba här kan med fördel välja träteknisk inriktning på gymnasiet - men även andra utbildningar fungerar, vi behöver bred kompetens.

Magnus Axlund, personalansvarig, håller med.

– Det är inte i första hand utbildning eller ålder som spelar roll. Generellt är det så att ungdomar har lättare att jobba med datorstyrda maskiner, och var gång vi investerar är det datorstyrning som gäller. Men då jag intervjuar jobbsökande ser jag till individen: verkar detta vara en person som fungerar på Plyfa? Vi har förresten anställt en kille som är 60 i år. Han hade rätt kompetens.

Endast 15 procent av de anställda är kvinnor. Samtliga tio ungdomar som anställts på sistone är killar.

– Det är kanske traditionen, men vi ser gärna att fler tjejer söker, ju större mångfald desto bättre, säger Magnus Axlund.

Han och många av de anställda bor i Hassela, och uppskattar närheten till naturen. Dessutom är huspriserna låga, och Marcus Hulin, Tobias Nordström och David Faxby, tre som fått jobb det senaste året funderar förstås över om de ska bli bofasta på orten.

David, som bor i Hassela och jobbat här över fyra år, uppskattar just läget.

– Här kan man göra det jag är intresserad av, fiska, åka skoter och sådär.

Marcus, som pendlar från Bergsjö vill inte flytta till Hassela just nu, men skulle han få fast jobb så vet han inte hur det blir. Och Tobias, som varit borta från Sverige i två år, är helt klar över vad han tycker:

– Jag ville hem igen, och det är skönt att vara i Hassela!

Mer läsning

Annons