Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal oroad för privatisering

/

Många frågetecken kvarstår med planerna att lägga ut delar av kommunens dagliga verksamhet på entreprenad.

Annons

– Det blir funderingar och skapar oro bland brukare och personal. Finns det någon konsekvensanalys eller vet de om de sparar några pengar? undrar Carina Östlund, habiliteringspersonal på dagcenter i Harmånger.

– Innan politikerna beslutar borde de fråga oss som jobbar vad vi tycker. Och var är valfriheten om det blir privat istället för kommunalt? undrar Ann-Marie Söderström-Larsson.

Bakgrunden är ett beslut som togs i omsorgs- och lärandenämnden om att lägga ut delar av den dagliga verksamheten på entreprenad. Som tidningen tidigare skrivit är facket kritiskt. Men vad det skulle innebära rent konkret har varit oklart och personalen anser inte att de fått tillräcklig information.

– Vi är mest oroade över anställningstryggheten, säger Veronica Wilhelmsson habiliteringspersonal i Harmånger.

Frågan gäller även dagcenter i Bergsjö och gemensamt har tio anställda från båda verksamheterna skickat frågor till politikerna om verksamheternas framtid.

Enligt Åke Bertils (S), ordförande i OL-nämnden, handlar beslutet om att kommunen skulle köpa tjänster för att ett antal brukare på det sociala företaget Benefact.

– Vi har förstått att personalen är oroliga och ska ge svar på frågorna efter nästa nämndmöte, säger han.

Mer läsning

Annons