Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för Hassela bio

/

Digitaliseringen slår hårt mot många småbiografer i landet och utan ny utrustning kan Hassela bio tvingas lägga ner.
– Situationen känns hopplös, säger Sylvia Krapf i biokommittén.

Annons

De sista dagarna kan vara räknade för Hassela bio. Då filmdistributörerna går över till digitalt format hotas många av de mindre biograferna som inte har möjlighet att hänga med i utvecklingen. På tio år har var tredje biograf i länet lagt ner. Bidragspengar för en digitalisering finns att söka, men biokommittén vill att fler engagerar sig och hjälper till.

– Situationen är akut. Det är slut med biovisningen om det inte händer något. Vi behöver stöd för att kunna driva detta vidare. Vi klarar det inte själva, säger Sylvia Krapf.

Att byta ut den nuvarande utrustningen skulle kosta drygt en miljon kronor, uppskattar de. Då ingår bland annat digital projektor och nytt ljudsystem. Den digitala tekniken skulle även göra det möjligt att visa till exempel direktsända matcher, konserter och videokonferenser för företag.

De flesta filmdistributörer i landet slutar med de analoga 33-millimetersrullarna och kommer endast fortsätta hyra ut digitala kopior. Enligt Sylvia Krapf och Sonia Sydh kommer det bli väldigt svårt, om ens möjligt, att få tag på analoga filmrullar i framtiden. Därför är det inte heller möjligt att driva bion vidare med den gamla utrustningen.

– Det är fruktansvärt synd att det är så. Det är en del av vårt kulturarv som försvinner, säger Sylvia Krapf.

Bergsjö bio, däremot, öppnar snart dörrarna för sin nya digitala anläggning, som är finansierad av Leader Hälsingebygden och kommunen.

– Tyvärr är det så att mycket koncentreras till Bergsjö. Vi har inget emot att bion där digitaliseras, men fördelningen är ofta snedvriden. Vision 2020 byggde upp ett hopp om att hela kommunen skulle leva, då känns det här som ett slag i ansiktet, säger Sylvia Krapf.

Tidningen sökte Nordanstigs näringslivschef Anders Nordén för en kommentar under onsdagen, dock utan resultat.

Mer läsning

Annons