Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar avslag på barnomsorg i hemmet

/
  • Tor Tolander, (M), vill se en dialog kring alternativ inom barnomsorgen.

En kvinna som ville starta förskoleverksamhet i sitt hem i Nordanstig, så kallad annan pedagogisk verksamhet, fick nej av kommunen. Nu överklagar hon beslutet.

Annons

I början av året ansökte en kvinna om att få starta pedagogiskt barnomsorg i sitt hem, tidigare kallat familjedaghem. Skolchef Eva Fors, som utredde saken, sa då att det varken fanns kö eller efterfrågan på annan pedagogisk omsorg. Kvinnans planerade verksamhet uppfyllde kriterierna, men eftersom ett ja innebär att verksamheten är berättigad till bidrag från kommunen, är förutsättningen att det finns behov. Såväl utbildningsutskottet som kommunstyrelsen avslog ansökan.

Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten, med hänvisning till att kravet för att få starta är efterfrågan, men på kommunens hemsida saknas information om alternativ till förskoleplacering.

Föräldrar vet alltså inte att det finns alternativ – hur ska de då kunna efterfråga det?

– Det har stått på blanketten tidigare, men när blanketten gjordes föll det bort. Vi ska ta fram nya blanketter, säger Eva Fors, som nu lovar att blanketten ska bli tydligare.

Så föräldrar har inte känt till att alternativet finns?

– Ringer man kommunen får man veta att det går att få annan omsorg. En del brukar skriva "dagmamma" som alternativ,

Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare, lovar en politisk fortsättning:

– Ska föräldrar i förhand anmäla intresse av annan pedagogisk verksamhet måste man veta att det finns. Vi ska starta aktionsarbete från M, och initiera en dialog – vi vill verka för alternativ.

Sedan tidigare finns två företag som bedriver annan pedagogisk verksamhet i Nordanstig.

Mer läsning

Annons