Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergiven kolmila blev början till bok

/
  • I boken finns bilden av milan, som ligger alldeles söder om länsgränsen. Trots utgrävning och inventering kan man inte helt fastslå varför den övergavs.
  • Jan Lövgren, Stig Welingder, Ulrika Stenbäck Lönnquist, Kjell-Åke Hermansson och, förstås, Kalle Lindberg, berättar gärna historien om Historien om en skog.

På 1940-talet arbetade Kalle Lindberg i skogen i Ragvaldsnäs. En dag hittade han en gammal, övergiven kolmila...

Annons

Historien om en skog, heter en bok, som förmodligen aldrig blivit till om inte Ragvaldsnäsbon Kalle Lindberg upptäckt en kolmila. Han såg på årsringarna på träden som höggs ovanpå milan, de var minst 100 år. Han funderade.

– Varför övergavs milan? Blev de sjuka?

Åren gick. Cirka 60 år senare, 2006, träffade han Sundsvalls museums intendent, Ulrika Stenbäck Lönnquist. Hon fick en idé:

– Det har inte gjorts mycket utgrävningar av kolmilor. Här fanns en mila där kolaren lämnat alltihop, trots att kol var värt pengar.

Hon kontaktade Stig Welinder, professor i arkeologi vid Mittuniversitetet och de började söka möjligheter att finansiera en utgrävning, och med hjälp av arkeologer, dendrologer, pedagoger, frivilliga insatser samt pengar från markägarna, SCA, kunde projektet gemomföras. Men, undersökningarna och utgrävningarna infriade inte förhoppningarna fullt ut. Om detta kan man nu läsa i boken som Kjell-Åke Hermansson, Merlo Arkiv/SCA och kollegan Jan Lövgren, tillsammans med Ulrika Stenbäck Lönnquist och Stig Welinder just färdigställt.

– Arkeologin är jordens arkiv. Vi tänkte att vi kanske kunde hitta lösningen till gåtan i skogsområdet, säger Stig Welinder.

Så. Varför övergavs milan? Säkert vet man inte, men:

– Vissa år gick inte bruket över vintern, då behövdes inte kolet. Man kolade ju på spekulation, inte på efterfrågan. Fast, sannolikt blev det en dålig vinter så man inte kunde frakta kolen därifrån. Bruken ville ha nyframställt kol.

Den 23 februari kan alla som vill veta mer om boken möta författarna i Årskogens samlingslokal.

Mer läsning

Annons