Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för fritidsgårdar

/
  • Håkan Pettersson hoppas att projektet Kickar utan droger fortsätter även efter sommaren.

Framtiden för många av Nordanstigs ungdomsgårdar är osäker. Projektet Kickar utan droger har bara pengar beviljade fram till sommaren.
– Vi ser att det finns ett jätte stort behov av ungdomsgårdarna, säger Håkan Pettersson, samordnare i projektet.

Annons

I slutet av förra året startades projektet Kickar utan droger som drivs av föreningsrådet tillsammans med ungdomsrådet i Nordanstig. Kommunstyrelsen avsatte drygt 400 000 kronor till projektet och Socialstyrelsen bidrog med 200 000 kronor för hösten 2010. Socialstyrelsen har nu lämnat över sin del till Folkhälsoinstitutet som inte har beviljat den senaste ansökan om pengar för kommande terminer.

Kommunens mål med projektet är att fler ungdomar ska vara drogfria genom att ungdomsverksamheten ökar i kommunen. Tanken är att projektet ska pågå under fem år, men som det ser ut nu saknas finansiering från sommaren.

På sex orter i kommunen har ungdomsgårdar startat som har öppet ett par dagar i veckan. Från början fanns det planer på att starta ungdomsgårdar även i Stocka och Jättendal. Och intresset från ungdomarna är stort, men engagemanget från föräldrarna har inte funnits. Ungdomsgårdarna är beroende av att ideella krafter ställer upp och håller gårdarna öppna för de unga.

– På vissa orter har det varit jätte svårt att få folk att ställa upp. Jag vet inte riktigt vad det beror på. När jag pratar med ungdomarna så säger de att de inte vill att deras egna föräldrar ska vara med, så jag hoppas att det är det som det beror på, säger Håkan Pettersson.

Han berättar att nyckeln är att hitta de privata nätverken och på så vis nå föräldrar som redan umgås och engagerar sig i varandras barn. Hans förhoppning är att ungdomsgårdarna kommer fortsätta fungera även efter det att projektet har avslutats. Ett av de största problemen för många av ungdomsgårdarna är att klara av att betala hyra och elräkningar när de inte längre får bidrag från Kickar utan droger. I dag kan ungdomsgårdarna få 300 kronor per dag de har öppet och max 600 kronor i veckan.

– Det vore jätte synd om vi måste sluta med projektet nu. Vi har hållit på för kort tid för att kunna mäta vilka effekter som det här har gett, säger Håkan Pettersson.

Enligt Håkan Pettersson kommer man söka pengar till projektet från flera olika fonder och man kommer också söka pengar hos Nordanstigs kommun.

Mer läsning

Annons