Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika versioner i mål om dråpförsök

Strömsbruksbon hävdar att han blivit påkörd, den 55-åring mannen nekar till brott och menar att han agerat utifrån rädsla.

Annons

På torsdagen inleddes huvudförhandlingarna mot den 55-åriga mannen som står åtalad misstänkt för dråpförsök efter en händelse i Strömsbruk tidigare i sommar. Men i de två berättelserna finns stora skillnader om vad som egentligen hände den 19 juli.

Målsägande, en man i 45-årig Strömsbruksbo, säger att han blivit påkörd av mannen och att han via motorhuven, kravlat sig upp på bilens tak och hållit fast sig i takräcket i hög hastighet. Sedan har han hängt och släpats efter bilen i ungefär 600 meter innan färden tog slut genom kraftiga inbromsningar.

Den 55-åriga mannen förnekar brott och berättade en annan historia. Mannen bor för tillfället hos sin dotter på en ort i Nordanstigs kommun. Tillsammans körde de ett flyttlass på tisdagsmorgonen, men de var båda osäkra på vägen och körde fel. De körde därför in på industriområdet för att vända.

55-åringen säger sig inte ha kört på 45-åringen utan att denne skulle ha hoppat upp på hans bil och 55-åringen ska sedan i panik ha gasat istället för att bromsa. Strömsbruksbon har sedan tagit sig in i bilen och slagit honom i ansikte. Upprepade gånger berättade mannen hur han agerat av rädsla för att bli slagen. Den tilltalade är sedan tidigare ostraffad.

Åklagare Hanna Hedlund vill att den 55-åriga mannen döms till ett flerårigt fängelse för försökt till dråp. Målsägandes advokat Jan Nyman instämmer och yrkar också på 97160 kronor i skadestånd.

55-åringen måste stanna i häktet och dom meddelas den 19 augusti.

Mer läsning

Annons