Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om det blir några nya hyresrätter i Nordanstig: "Allt måste bära sig"

/
  • Birger Tellin, vd för NBAB, vill se en tydligare kommunikation med kommunledningen.
  • En ritning på ett hus som skulle kunna byggas i Gnarp finns framtagen.

Kommunalrådet lovar att det byggas. Men allmännyttans vd Birger Tellin vill att uppdraget definieras: var och vad? Och han befarar att få vill hyra en tvåa för 7500 i Nordanstig.

Annons

Nya hyresrätter diskuteras i Nordanstig. Om det blir traditionella hyreshus eller så kallade modulhus är ovisst, men kommunalrådet Monica Olsson, (S), slog näven i bordet vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige, KF, och sa att " nu ska det byggas ".

Men Birger Tellin, vd för Nordanstigs Bostäder, NBAB, ifrågasätter om behovet av fler hyreslägenheter. Tre så kallade trygghetsboendelägenheter i Hassela står tomma, och då Hasselas särskilda äldreboende, SÄBO, Björkbacken tömts, ska även det bli trygghetsboende. Samma beslut gäller Hagängsgården, som börjar avvecklas 2017. Även kring Bergesta förs diskussionen, förutsatt att ett Stor-Sörgården i Bergsjö byggs. Och i det fallet har KF tagit ett intentionsbeslut: kommunen ska ha ett enda SÄBO i framtiden. På sociala medier ifrågasätts dessa politiska beslut, särskilt i Hassela har protesterna varit många.

NBAB hyr i nuläget ut drygt 30 lägenheter i Strömsbruk och Hassela till asylboende. Sägs de kontrakten upp blir läget besvärligt:

– Vi har färre tomma lägenheter tack vare efterfrågan på asylboenden. Men ingen vet hur länge läget är så här. Att nyproducera hyreshus kostar lika mycket i Nordanstig som på andra platser, cirka 25 000 kronor/kvadrat. Hyran på en nyproducerad tvåa hamnar kring 7500 kronor, säger Birger Tellin.

Vill någon hyra lägenheter med den hyran i Nordanstig?

– Det vet inte förrän vi provat, men bygger vi måste de som ska bo betala vad det kostar. Vi kan inte finansiera nyproduktion med höjda hyror i övriga bostadsbeståndet.

Ni tittar på mark i Gnarp?

– Vi tror största möjligheten att hyra ut lägenheter finns i Gnarp, med tågstopp, närhet till E4 och närhet till Sundsvall. Det finns en markplätt bakom prästgården som vi tittat på.

Även tidigare har NBAB diskuterat nybyggnation i Gnarp , men om och när det blir kan inte Birger Tellin svara på. Planen är att bygga ett lågenergiberoende hus i två plan, med 8–10 lägenheter – fyra tvåor och fyra treor – och trapphus mitt i där det ska finnas solceller. Men flera faktorer påverkar om bygget ska bli av: Tågstoppet i Gnarp – ska det flyttas och vart? Finns det plats i skola/förskola om barnfamiljer flyttar in? Och: ska även Bergesta bli trygghetsboende?

– Ska vi bygga måste vi veta att det finns efterfrågan, poängterar Birger Tellin.

Så, att kommunalrådet slagit näven i bordet betyder inte att ni börjar bygga nu?

– Ska det byggas är det ju NBAB som ska bygga. Om NBAB:s ägare – kommunen – vill att vi ska tillskapa bostäder här eller där, måste politikerna i vår styrelse få direktiv från någon i kommunledningen som har ett helhetsperspektiv.

Birger Tellin efterlyser mer detaljerade direktiv, var och vad vill kommunalrådet och övriga politiker bygga. Men...

– Det finns ingen dialog. Vi måste veta hur man tänker. Vi bygger för 10–50, kanske 100 år framåt, och måste få ett underlag, med information om planering och kunskap om övrig infrastruktur. Och vem står för garantier om vi bygger och det inte blir uthyrt? Vi får inte göra något som inte är affärsmässigt, allt måste bära sig.

Mer läsning

Annons