Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om familjecentral

Det är bara en av nämnderna i Nordanstig som anser sig ha råd med en familjecentral i Bergsjö. Både omsorgs- och lärandenämnden och utbildnings- och kulturnämnden har fattat beslut om vidare finansiering av utredningen av en familjecentral í kommunen.

Annons

Utbildnings- och kulturnämnden skulle på sitt möte besluta om de skulle ge ytterligare medel till genomförandet av en familjecentral i Bergsjö. Familjecentralen ska drivas i ett samarbete mellan Nordanstigs kommun och landstingets primärvård. Förslaget var att nämnden skulle bidra med en halvtidstjänst för att fortsätta arbetet. Omsorgs- och lärandenämnden skulle bidra med den andra halvan av tjänsten. Utbildnings- och kulturnämnden beslutade att de inte har ekonomisk möjlighet att avsätta en halvtidstjänst.

– Det finns inga pengar för det. Så fort det finns ekonomi för det kommer vi att avsätta pengar för det, men det blir knappast i år, säger Boerje Bohlin (S), ordförande i nämnden.

Men omsorgs- och lärandenämnden är av en annan uppfattning.

– Vi utgår från att personalen ska klara det här inom de budgetramar som verksamheterna har fått, säger Åke Bertils (S), ordförande i nämnden.

Planerna för en familjecentral i Bergsjö innefattar mödravård och barnhälsovård. Och det ska finnas nära kontakt med bland annat förskollärare, specialpedagoger och personal från socialtjänsten. En familjecentral ska fungera som ett stöd för blivande föräldrar, barn och deras föräldrar.

– Vi vill komma till skott med det här nu. Det är en viktig satsning på föräldrar och barn, säger Åke Bertils.

Enligt honom måste nämnderna och representanter från landstinget träffas och diskutera hur de ska gå vidare med projektet.

– Vi måste diskutera hur vi ska lösa den här situationen, det här är en så pass viktig fråga, säger Åke Bertils.

Mer läsning

Annons