Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge i hamnområde sågas

Alla planerade nybyggen i det fritidshustäta sommarparadiset Mellanfjärden möter kritik.
Den servicebyggnad som fiskehamnsförening vill uppföra på husvagnscampingen i Sandslån blir inget undantag.

Annons

Campingplatsen är populär bland turister. Den är i stort behov av en servicebyggnad för husvagns - och husbilsfolket som besöker det välkända fiskeläget.

Men både den föreslagna placeringen i Sandslån och objektets storlek, 100 kvadratmeter och fem meter högt, möter kraftigt motstånd bland kringboende. Den känsliga miljön tål inte mer belastning av motortrafik än den vad den utsätts för i dag anser kritikerna. Det stora huset tar bort del av den öppna vyn mot havet som är Mellanfjärdens signum.

Tomtägarföreningen sågar hela projektet bit för bit. Medlemmarna Håkan Alzen, PO Sundberg, Björn Stolpe, Krister Åsberg, Hans Hellman och Sverker Berglund har skrivit under en två A 4 -sidor lång granskning som tillställts byggnadsnämnden i Nordanstig Kommun.

– En bygglovsansökan ska avslås, slår de kompromisslöst fast.

De pekar på en rad problem. Nybygget smälter inte in i miljön utan blir en permanent störning. De pekar på att det finns andra befintliga byggnader som kan användas, till exempel "lillyckan" eller del av kustmuséet.

Ett nybyggt servicehus medför att campingen både permanentas och utökas. Den ligger helt fel placerad anser tomtägarföreningens representanter. Vid stormöten om Mellanfjärdens utveckling har det återkommande framförts att campingen ska flyttas till utkanten av byn.

Laila Jorborn, ägare till fastigheten Mellanfjärden 12:1, lämnar egna synpunkter. Generellt anser hon att campingen behövs för att utveckla Mellanfjärden. Hon oroas dock för ökad trafik och höga hastigheter och vill att in - och utfart leds så att boende i närheten skonas .

Fastighetsägare Britt-Marie Alzén Holmberg skriver och begär tidsförlängning för att få mer detaljerad information.

Mer läsning

Annons