Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ska ge skuldsanering snabbare

På fredag, den 1 juli, kommer en ny skuldsaneringslag. Den har tagit fyra år att få fram, men är enligt budget- och skuldrådgivare Eva Cronberg långt ifrån perfekt.

Annons

Sveriges skuldsaneringslag kom 1994, och förändrades 2007. Samma år inleddes 2007 års insolvensutredning, som lett fram till nya skuldsaneringslagen.

– Jag har suttit med i gruppen som såg över de förändringar som skulle ske, men tyvärr tycker jag inte det är tillräckligt. Man talade till exempel inledningsvis om preskriptionstid, men det togs bort nästan direkt, säger Eva Cronberg, budget- och skuldrådgivare i Nordanstig.

Varje månad får hon många telefonsamtal och kring 30 besök, i flera fall handlar det om hjälp att ansöka hos Kronofogden om skuldsanering.

Dock anser hon inte den nya lagtexten gör så stor skillnad, utom då vad gäller två punkter:

* Skuldernas ålder ska inte längre beaktas särskilt i bedömningen vad gäller privatpersoner

* Även näringsidkare med enskild firma ska kunna få skuldsanering

Den som är så kallat kvalificerat insolvent, alltså inte kan betala inom överskådlig tid, kan få skuldsanering. Från och med 1 juli kan alltså även sökande med enskild firma beviljas sanering.

– Jag kan tycka att det är bra. Många näringsidkare med små, enskilda firmor har satt sig själva och sina hus i skuld, i vissa fall även familjen. Flera går i personlig konkurs. I Nordanstig finns fortfarande småföretagare med skulder efter 90-talets kris. Det är tragiskt att man är skuldsatt under så lång tid, 20-25 år. Det är det man ska slippa med den nya lagen.

– Det går alltid att göra något, men det är ju olika vad det är för skulder. Med nya lagen kan skuldsanering komma igång tidigare. Dessvärre finns ett hinder, en HD-dom från i höstas där CSN överklagade ett ärende med 15 år gamla skulder. Det var som att sparka undan benen på den som sökte.

Mer läsning

Annons