Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Nordanstig få egen oktoberfest

/
  • En kommunkarta, som ständigt får fler prickar, är under framställning på Elisabet Westins skrivbord.

En riktig oktoberfest vill hon fixa, Elisabet Westin i Gnarp. En helg då allt är "Gott och Väl i Nordanstig".

Annons

Skriv in första helgen i oktober i almanackan - det är nämligen helgen då Nordanstigarna ska åka kors och tvärs i kommunen. I alla fall om Elisabet Westin får som hon vill.

– Då är sommarens aktiviteter över, det har inte hunnit bli älgjakt. Frukt, bär och grönsaker är mogna och alla som producerar något, i synnerhet ätbara saker, har fyllt på lagret, tror Elisabet, som fick idén i Småland.

– När jag var hundvakt för några år sedan arrangerades en sådan helg där jag var. Alla visade upp vad de höll på med, ungefär som en konstrunda, men med ätbara produkter. Jag tänkte: Ja! En sån helg ska vi ha i Nordanstig. Hela Nordanstig!

Sedan dess har hon försökt sälja in sin idé och i våras äskade Ulf Sundblad i föreningsrådet pengar. Elisabet sitter vid datorn, hemsidan för "gottoval" syns på skärmen. Bredvid finns en karta med en liten prick för alla som är intresserade.

– Det är ett 40-tal nu, och det blir fler och fler. En del gör cocosbollar, ost eller korv, andra har verksamheter och företag av olika slag, eller hantverkar. De får också delta. Alla ska med!

Elisabet jagar platser där de som saknar lokal eller butik kan visa upp sig. Hon hoppas hembygdsföreningar och liknande organisationer ska öppna dörrarna för dem. Dessutom söker hon sponsorer. Nordanstigsborna som åker runt den 1-2 oktober ska kunna vinna fina priser, skänkta av dem som deltar.

I år blir första året, sedan ska det bli en tradition varje höst, första helgen i oktober, och hon är övertygad om att detta blir ett bra nätverk för dem som deltar. Elisabet poängterar att detta är ett arrangemang med något för alla:

– Största utmaningen blir att få folk att verkligen åka - även till andra orter - och titta, smaka, fika och uppleva. Men det måste ju gå!

Mer läsning

Annons