Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelkonditorns läckerheter lyste upp Mellanfjärden

/
  • Magnus Johansson med sin sista, eller ska vi säga senaste, efterrätt till Alfred Nobels ära.
  • Krögarparet Karin och Bo Weiåker förvandlade äldreboendet till en pensionatsrörelse. Ett drygt halvår har förflutit i medvind. De är själva förbluffade över gensvaret. Nästa helg är bokad för både vigsel och bröllopsmiddag.
  • Det enkelt och stramt upplagda är det kulinariskt bästa. I nobeldesserten 2011 har konditorn Magnus Johansson följt rådet från Tore Wretman, landets störste förmedlare av mat och restaurangkultur.
  • Magnus Johansson ville veta lite om bygdens historia. Han fick en egen ciceron i Anders Hammare, pensionerad marinofficer och sjökapten, som alltid haft Mellanfjärden som sin hemmahamn.

Krögarparet Weiåker hittade ett knep att lysa upp värdhusens svartaste månad.

De serverade en dessert i nobelklass skapad av upphovsmannen själv, nobelkonditorn och tv-kändisen Magnus Johansson.

I lördags kväll tillfredsställdes läckergommarna på pensionat Mellanfjärden.

Annons

Nu är det inte bara att lyfta telefonluren och be den upptagne traktören, författaren och tv-kändisen Magnus Johansson att köra upp till Norrhälsingland för en weekend. Det krävs andra metoder för att få loss honom.

– Ibland får man utnyttja kontakter. Vi råkar känna Lennart Löfgren, chef på Arla Foods, som står bakom det svenska kocklandslaget. Där var Magnus Johansson en av stjärnorna under flera år och deras samarbete har ju fortsatt, berättar Karin Weiåker.

Fiskelägets pensionat var denna så kallade "chokladhelg" fullbokat med gäster från Stockholm, Sundsvall och en och annan hälsing. Nyfikenheten på vad "konditorernas konditor" hade att berätta om choklad och bakverk var stor. Och så kanske det bästa av allt – att få avnjuta 2011 års Nobelmiddags höjdpunkt, tillagad av Magnus Johannson i pensionat Mellanfjärdens trånga men funktionella kök.

– Det är mycket stimulerande att komma utanför Stockholms tullar och möta människor i andra delar av landet. Jag får känna av svenska matkulturer som inte odlas i kungliga huvudstadens gourmetkretsar, beskriver Magnus Johansson med en lätt självironisk blinkning.

Även om uttrycket inte längre finns i det officiella språkbruket så kan Magnus Johansson med fog kalla sig hovkonditor. Elva gånger på raken har Nobelstiftelsen bett honom att komponera desserten till kungaparet, nobelpristagarna och alla övriga som satt sig till bords i Blå Hallen den 10 december.

– Men nu är det exit för min del. Det gäller att sluta innan gästerna kallar på hovmästaren, skämtar han.

Mer läsning

Annons