Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio valpar omhändertagna

Vittnen säger att kvinnan misshandlade valptiken.

Annons

En kvinna från Nordanstig, som för några år sedan blev förbjuden att ha hand om hundar, har än en gång blivit föremål för ingripande från djurskyddet. Förra veckan togs en vuxen tik och hennes nio valpar omedelbart om hand. Kvinnan ska också ha utsatt tiken för misshandel.

Djurförbudet utfärdades i slutet av år 2008. Under vårvintern samma år hade kvinnan blivit föremål för ett polisingripande, på grund av misskötsel av hundar och katter.

Efter att flera ortsbor hade hört av sig till länsstyrelsen, gjorde djurskyddsinspektörerna förra veckan en ny kontroll hos kvinnan. Några av anmälarna uppgav att de hade sett kvinnan sparka sin hund när den hade stått bunden utanför livsmedelsbutiken, och att hon hade åkt iväg och lämnat hunden där. En annan person hade hämtat den efter ungefär en timme.

I kvinnans bostad hittade inspektörerna nio valpar av okänd ålder, och en tik som var valparnas mamma. Valparna hölls inom två pallkragar, med mjukt material i den ena änden, och den andra änden täckt av papper som var förorenat med ny och äldre avföring. Utrymmet var, enligt kontrollrapporten, för litet för en så stor hund och så många valpar, Tiken saknade tillgång till vatten, och klovården var eftersatt.

Kvinnan kunde inte redogöra för hur hennes djurhållning var upplagd, men hävdade att hon hade tagit hand om tiken och att hon hade rätt att göra det, trots djurförbudet. Länsstyrelsen beslutade nu att omedelbart låta omhänderta samtliga tio hundar.

Mer läsning

Annons