Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekad skolskjuts överklagas

Avslag på skolskjuts av Nordanstigs kommun har överklagats till Förvaltningsrätten i Falun.

Annons

Vårdnadshavare till en elev bosatt i Nordanstigs kommun har vänt sig till Förvaltningsrätten i Falun. Överklagan gäller Nordanstigs kommuns avslagsbeslut om rätt till kostnadsfri skolskjuts för eleven som har valt en annan skola än den som kommunen placerade eleven i. Vårdnadshavarna vill att förvaltningsrätten river upp beslutet och att kommunen ska gå igenom ärendet en gång till för att ta ett nytt beslut.

I sin överklagan till förvaltningsrätten skriver vårdnadshavarna att hemkommunen i vissa fall enligt skollagen ska ordna för kostnadsfri skolskjuts för elever som väljer en annan skola än den skola som eleven normalt hör till. Om till exempel en elev väljer en friskola kan eleven ha rätt till kostnadsfri skolskjuts.

Enligt överklagan är vårdnadshavarna missnöjda med hur kommunen har argumenterat i sitt beslut. Vårdnadshavarna anser att kommunen inte har argumenterat utifrån varför de anser att just denna skolskjuts medför betydande ekonomiska eller organisatoriska konsekvenser. Detta trots att kommunen enligt sina egna riktlinjer ska pröva förutsättningarna till gratis skolskjuts i varje enskilt fall, anser vårdnadshavarna. De hänvisar i sin överklagan till flera tidigare domar som konstaterat att om en elev har rätt till kostnadsfri skolskjuts till den skola kommunen hänvisar till så är det mycket svårt att hävda att den rätten inte gäller vid val av en annan skola.

I överklagan framgår det att kommunen har hänvisat till skollagen i sitt beslut och att Nordanstigs kommun inte beviljar skolkort till elever som väljer annan skola än den som kommunen placerat eleven i.

Förvaltningsrätten kommer att begära in yttranden från Nordanstigs kommun innan det tas något beslut om överklagan som lämnats in av vårdnadshavarna.

Mer läsning

Annons