Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsförening kritisk till förslag

Naturskyddsföreningen i Nordanstig är på många punkter kritisk till förslagen om landsbygdsutveckling i strandnära lägen som Nordanstigs kommun presenterat.

Annons

Naturskyddsföreningen skriver i sitt yttrande över LIS-områdena att alla områden inte håller måttet för vad som anses med LIS-områden eftersom andelen bostadsbebyggelse är stor. Naturskyddsföreningen menar att i handboken för LIS-områden framgår det att åtgärderna ska leda till långsiktiga och positiva sysselsättningseffekter eller ökat serviceunderlag. Enligt föreningen framgår det också att områden inte i första hand ska vara avsedda för bostadsbebyggelse utan för verksamheter som ger en långsiktig positiv landsbygdsutveckling. Föreningen anser också att det i förslaget saknas en ordentlig analys och beräkningar på vilka konsekvenserna blir av planerna. Bland annat vill de se uträkningar på ökade intäkter och ökade kostnader för bland annat kommunal service. De är också oroliga över hur stor del av de som kan tänkas flytta till Nordanstig väljer andra närliggande kommuner som också planerar för LIS-områden.

Naturskyddsföreningen påpekar att det finns flera höga naturvärden i de föreslagna områdena som behöver bevaras. De ställer sig positiva till de åtgärder som planeras för att göra naturen mer tillgänglig för allmänheten.

Mer läsning

Annons