Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nässlor brännheta hälsoväxter

/
  • – Nässlor är fulla av viktiga vitaminer och järn, använd dem som spenat. Stuvade nässlor till stekt fläsk är jättegott! lovar Petra Modee.
  • När nässlorna lagom stuckit upp toppen ovan jord ska man nypa av toppen. Då kommer två nya toppar. Tar man dem får man fyra - och kan fortsätta att skörda toppar hela sommaren.
  • Torkade nässlor kan man blanda i det mesta, i pannkakor, eller på filen till exempel. Själv bakar Petra gärna knäckebröd med nässlor i.

Hon river upp dem, barhänt, och gör mat av de brännande bladen. Petra Modee vördar och skördar det andra kallar ogräs.

Annons

– Man kan använda dem färska, som spenat, koka stuvning och lägga i lasagne till exempel. Och förstås göra soppa på.

Hos Petra Modee i Jättendal har brännässlor en fristad. Hon skördar hela sommaren och gör pulver på torkade nässlor att ha under vintern.

– De bränns inte när de är små. Tar man dem liksom "medhårs" så bränns de inte så mycket sedan heller.

Hon tar upp en reva och drar isär så rötterna blir synliga.

– Hela nässlan kan användas. Av rötterna kan man göra avkok, det är bra mot prostatabesvär och innehåller faktiskt samma ämnen som mediciner mot förstorad prostata. En kvinna sa att nässlornas rötter är för män och topparna för kvinnor. Och honblommornas nässelfrön är bra för kvinnor i övergångsåldern.

Nässlor kan användas till att ätas, till hudvård, att växtfärga med och spinna av. Och nässelgödning är nog det allra enklaste: Lägg nässlor i en hink, häll på vatten tills det täcker, låt stå några dagar. Späd sedan med nio delar vatten till varje del nässelvatten.

– Det luktar fasansfullt! Men är mycket bra gödning, lovar Petra, som började intressera sig för nässlor då hon sålde hästarna för några år sedan.

– Det är slösaktigt att rensa bort och slänga när de är så nyttiga. I naturen växer massor av vilda örter vi kallar ogräs, men som man kan ta vara på: kirskål, svinmålla och groblad till exempel. Jag brukar torka grobladsfrön och använda i stället för sesamfrö när jag bakar.

Fast, som sagt, av alla "ogräs" är nässlan den ört hon använder mest. Och att nässlorna bränns tycker inte Petra är ett problem egentligen.

– Nässlor innehåller mycket järn och giftet är samma som bin har, och det används mot artros, säger Petra, som faktiskt även har bin, och tillverkar produkter som hon säljer, med honung och nässlor som ingredienser.

– Skriver jag på Facebook att jag skördat nässlor är det alltid någon som kommenterar: Om du får slut på nässlor kan du gärna komma hit och plocka!

Det Petra Modee inte kan om nässlor tycks inte värt att veta, dock är det en sak hon nog tycker är viktigast av allt:

– Man bör veta vad marken där nässlorna växer har använts till, så det inte är industriområde eller så. Och man ska inte plocka nässlor intill vägar eller på färska gödselhögar.

Mer läsning

Annons