Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När flickvän blev fru sa migrationsverket nej

/
  • Göran Sandell sitter vid bordet med Rosas foto i handen, och undrar över hur det kunde bli så här.– Ingen skulle väl kunna tänka sig att ett äktenskap skulle försvåra situationen, säger han bekymrat.

När Göran Sandell jobbade i Moçambique med biståndsarbete, mötte han Rosa. Via brev och telefon höll de kontakt och besökte varandra. För två månader sedan gifte de sig, men nu får hon inte komma hit mer.

Annons

Göran Sandell sitter vid sitt överbelamrade köksbord. Här finns blanketter, brev, kuvert och en fullmakt på portugisiska - och ett fotografi. Kvinnan, vars namnteckning finns på papperet intill, är Rosa, Görans hustru sedan två månader.

– Vi träffades på 1990-talet, då jag var biståndsarbetare i Moçambique. Jag blev sjuk och fick åka hem. Vi höll kontakt, så gott det gick utan telefoner och med postgång någon gång i månaden.

För tre år sedan han ner igen, och gav Rosa en mobiltelefon. Därefter har kontakten förbättrats.

– Det kändes som om vi inte varit ifrån varandra alls, och nu har Rosa har varit här ett par gånger - varje gång utan problem med visum eller uppehållstillstånd.

För två månader sedan stod bröllopet, med över 400 bröllopsgäster, i Moçambique. Göran reste hem och Rosa sökte visum för att komma på besök. För en vecka sedan kom beskedet: hon får inget visum.

– Vi är två skötsamma medborgare som inte brutit mot några visumregler. Tidigare har det inte varit problem, men nu, när vi gift oss, får hon inte komma.

Göran plockar bland pappren, visar upp beslut från ambassaden och Migrationsverket. I flera dagar har han ringt myndigheter och skyfflats mellan olika handläggare.

– Jag får olika svar varje gång. Migrationsverket i Sundsvall säger att Rosa ska komma hit och söka uppehållstillstånd, vilket inte är aktuellt just nu. Hon ska komma hit så vi kan ordna alla papper, bland annat registrera äktenskapet.

Migrationsverkets expert på tillståndsfrågor, Fredrik Martinsson, är inte insatt i ärendet, men säger att huvudregeln är att visum krävs för personer från länder utanför EU som tillfälligt ska besöka Sverige.

– Det gäller turister, affärsresenärer, eller, som i detta fall, om man ska besöka anhöriga. Ska man bosätta sig här söker man inte visum, utan uppehållstillstånd, och det gör man från sitt hemland.

Göran påpekar att det är just så de gjort.

– Vi har varit sambo, både här och där, ärendet borde väl inte försvåras av att man är gift? Det verkar som om de kastar tärning på Migrationsverket. Ibland får man komma - ibland inte. Ska det vara så här får jag väl åka till Moçambique - det är mindre byråkrati för mig att söka visum dit...

Mer läsning

Annons