Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missfärgat Hasselavatten upprör abonnenter

/
  • Hasselaborna får hämta fräscht dricksvatten ur vattentank vid skolan i Hassela.

Vattenkvaliteten i Hassela har länge varit ett problem, men när dricksvattnet nu ser ut som svagdricka agerar MittSverigeVatten och kopplar in en ny anläggning ett halvår i förtid.

Annons

Vattentäkten i Hassela är ett av flera problemområden för MittSverigeVatten, MSVAB. Vattnet blir brunfärgat på grund av bland annat järn, och den senaste tiden har det bara blivit värre och värre. Men nu sätter MSVAB in flera åtgärder samtidigt, berättar produktionschef Tomas Larsson:

– Råvattenkvaliteten är alldeles för dålig. Det är inte farligt att dricka vattnet, inga prover indikerar något skadligt, men estetiskt och tekniskt är det inte tilltalande.

– Vi har vetat om detta länge, och försökt förbättra den befintliga processen. Vi ärvde problemet när Nordanstigs Vatten gick in i MSVAB, och har jobbat med detta i alla år. Sedan ett halvår är ett hittills lovande pilotprojekt i gång, med en konstgjord infiltration vid befintlig vattentäkt. Vattnet pumpas in i ett konstruerat filter, förs över i en ny grundvattenbrunn och tas upp. Det märks en avsevärd skillnad, och nu har vi beslutat att ta den här anläggningen i fullskalig drift redan under nästa vecka.

Och vad gör ni för Hasselaborna tills dess?

– Dels har vi ställt en vattentank vid skolan – som kmmer att finnas kvar tills vi ser att vattenkvaliteten förbättras – och dels görs punktinsatser redan i kväll (onsdag den 19 augusti), där vi spolar igenom systemet. Men vi vet inte om det ger något resultat.

Hur snabbt förbättras vattenkvaliteten när ni kopplar in nya systemet?

– Det vet vi inte än. Vi kopplar in det, förhoppningsvis i början av nästa vecka, men det kommer att ta ett antal dagar innan vi omsatt vattnet och fyllt på våra reservoarer.

Kommer ni att följa upp?

– Tanken var att testköra detta en bit in på vintern, för vi vill gärna ha provkört alla årstider. Men på grund av att problemen eskalerat kommer vi nu att ta nya brunnen i drift efter en sista provtagning. Eftersom det är ett pilotprojekt fortsätter vi att följa extra noga, och ta extra mycket prover och parametrar, det är jätteviktigt.

Var ligger kostnaden för de här åtgärderna?

– Hela det här projektet kostar mellan 2,5 – 3 miljoner kronor.

Missfärgat vatten brukar ge skador på bland annat vittvätt – får man ersättning för det?

– Ja, det är inte helt ovanligt att tvätt förstörs. Man får komma in med en begäran till oss, så hanteras det som andra skadeärenden.

MittSverigeVatten AB uppdaterar sin hemsida kontinuerligt rörande vattenproblemen i Hassela.

Mer läsning

Annons