Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer alkohol och droger trots nolltolerans

/

Ungdomsaktiviteter i Nordanstig ska genomsyras av nolltolerans när det gäller tobak, alkohol och droger. Trots detta mål ökade alkoholanvändande och drogbruk bland ungdomar i fjol.

Annons

Kommunen ska verka för ett narkotikafritt Nordanstig och alla elever i skolans alla årskurser ska utbildas och informeras om hur alkohol och droger påverkar kroppen och den mentala hälsan. Här ingår även hälsosamtalen mellan skolsköterskor/kuratorer och elever.

Men, trots skolans insatser har bruket av alkohol och andra droger ökat, det visar en mätning som gjorts i årskurs 2 på gymnasiet, den grupp som också fanns med vid förra mätningen.

I bokslutet för UK-nämndens verksamhet 2011 framgår att kommunens mål under 2009 - 11 var att senarelägga ungdomars debut för bruk av tobak, alkohol och andra droger med sex månader, samt minska användandet - detta har således inte blivit fallet.

Boerje Bohlin, (S), ordförande i nämnden, är generellt skeptisk till enkätsvar, men instämmer i att måluppfyllelsen inte lyckats.

– Min bild av ungdomarna stämmer inte med undersökningen. Och det är inte alltid man får rätt resultat när man har enkäter - jag misstänker att det kan vara litet tufft att skriva att man har testat också.

– Men vi ska givetvis fortsätta jobba för detta, både med fortsatt information och att samarbeta med vårdnadshavare.

Mer läsning

Annons