Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltid för alla åldrar på Halls gård

/
  • Riddar Solstråle, det vill säga Ester Östberg, var en av deltagarna i tornerspelen.
  • Jon Törnqvist, en mångsysslande hantverkare från Forsa, visade smide.
  • Ansiktsmålningen var populär, här är det Elvy Lööf och Edvin Frank som får färg i ansiktet av Diana Hörup och Jenny Jansson.
  • Nyttiga havtorn fanns hos Margareta Blästa: – Till veckan har vi självplock då alla intäkter går till Läkare utan gränser.
  • Elin Östberg fanns förstås med bland riddarna även i år.
  • Björn och Märta Moberger från Hudiksvall gillade riddartemat.

Sotigt smide, säkra skyttar och spännande spådomar – det mesta av det bästa från medeltiden fanns i år på Halls gård.

Annons

Helgen går i medeltidens tecken den 20 och 21 autusti, då Halls gård i Hassela för tredje året förvandlats till medeltidsbygd. Hassela Medeltidsförening är tillbaka i medeltiden för sjunde gången och i år var det gott om nyheter att se, smaka och uppleva.

Se filmen från förra årets medeltidshelg .

Föreningens tämligen nyvalde ordförande, Hasselabon Tor Tolander – som själv agerar spåman och stjärntydare i ett av stånden – är mycket nöjd:

– Framför allt tycker jag vi utvecklat verksamheten, utökat bredden på uppträdandena, med beridet bågskytte, magi, svärd till fots med mera – och vi har mycket bra bredd på utställare.

Såväl yngre som äldre har hittat till Hassela, vissa mer långväga, andra från grannorterna. Tor Tolander kan inte nog berömma alla som varit med och jobbat med arrangemanget:

– Det är ett härligt gäng som jobbat med arrangemanget och jag är oerhört stolt över att få vara med.

Du och din fru Hanna är i år med bland utställarna – är intresset stort för era spådomar?

– Ja, eftersom vi lagt kort och spått i händer gratis (och bara tagit betalt för horoskopen) har det varit kö mest hela tiden. Vi hade tänkt vara med i fjol, men hann inte riktigt. Men nu var vi med och vi kommer att vara med nästa år också!

Och att medeltiden är speciell för många var uppenbart. Jon Törnqvist, mångsysslande hantverkare från Forsa, berättar om sitt eget intresse:

– Jag är intresserad av många slags historiskt hantverk. Bland annat har jag vävt tyget till ett vikingatält – ullen jag vävde av kommer från mina egna får. Jag garvar även skinn och syr egna kläder. Nu håller jag på med det här fritiden, men jag hoppas kunna jobba med det någon gång i framtiden.

Läs även om medeltidsdagen 2013 .

Mer läsning