Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med konsten som terapi

/
  • Att måla är för Ulrika Krohn Örn ett sätt att varva ner efter jobbet.
  • Birigtta Larsson, Ulrika Krohn Örn och Janina Stoor är några av de konstnärer som ställer ut på galleri Per Jens i Jättendal.

Efter påfrestande arbetsdagar blir den lilla konstateljén i Gnarp en fristad för Ulrika Krohn Örn.

Annons

Ulrika Krohn Örn har alltid tyckt om att måla och som barn inspirerades hon av mormor, mamma och en moster. Men att arbeta som konstnär var aldrig ett alternativ.

– Jag har alltid haft en föreställning om att det inte är ett "riktigt" jobb, säger hon och berättar att hon tänkte bli textillärare innan hon bestämde sig för att läsa till sjuksyster.

Hon fortsatte att tova, brodera och arbeta med textil på fritiden men för tre år sedan gick hon en målarkurs hos Janina Stoor. Gruppen trivdes bra ihop och en dag ringde Janina och berättade att hon köpt ett litet hus i Gnarp där hon ville måla tillsammans med andra. Ulrika Krohn Örn hyrde direkt en staffliplats.

– Nu kan man ju inte göra annat på fritiden. Det blir nästan som en drog, säger hon och berättar att hon ofta åker till ateljén efter jobbet.

När hon kommer dit går hon som in i en kupa och vill sällan prata utan bara måla för att återhämta sig.

– Jag har ett så intensivt jobb där jag möter svårt sjuka personer så det här är en bra terapi, säger hon.

På måndag har Ulrika Krohn Örn vernissage på galleri Per Jens i Jättendal. Hon ställer ut tillsammans med åtta andra kvinnor som också hyr staffliplats hos Janina Stoor. Tavlorna hennes hänger i hallen och är stora och färgglada. Några föreställer vallmoblommor, andra är porträtt av flickor och kvinnor med håret fullt av blommor.

– Många cancerpatienter jag jobbar med har kala huvuden men kvinnorna jag målar ger jag blommor i håret i stället, säger hon.

Mer läsning

Annons