Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med erfarenheter från Mellanöstern

/

Urban Hamid är frilansjournalisten från Hassela som i vanliga fall rapporterar från Mellanöstern. På fredagen berättade han om sina erfarenheter på Hasselagården.

Annons

PRO-föreningen i Hassela bjöd på fredagskvällen in till en berättarkväll med Urban Hamid. Drygt 30 personer kom för att lyssna på föreläsningen. Urban Hamid har varit hemma i Sverige sedan september, i december ska han resa till Afghanistan för nya uppdrag. På fredagskvällen berättade han om sitt arbete som journalist i Mellanöstern.

– Många tror att vi lever lyxliv och att vi bor på flotta hotell och äter på flotta restauranger, men det stämmer inte riktigt, säger Urban Hamid.

Han berättar att han ser sig själv som journalist och inte krigskorrespondent.

– Jag vill rapportera om hur krig drabbar människor, inte om flådiga krigsmaskiner, säger han.

I början av året befann han sig i Mellanöstern när befolkningen i bland annat Tunisien och Egypten gjorde uppror mot regimen. För åhörarna i Hasselagården berättade han om sina upplevelser under oroligheterna och hur han har sett hur befolkningen och deras möjligheter till ett fritt liv har förändrats. Han har under flera perioder i sitt liv bott i Egypten och säger att han såg stora skillnader i samhället när han kom tillbaka till landet i början av året.

– Befolkningen hade en helt annan attityd. De gick med en annan hållning och de vågade ta plats, säger han.

Han berättar om tillfällen när han har fått fly för att inte överfallas av Mubarakanhängare i Egypten, hur han sett fångar hos militären torterats och han berättar om när han från elfte våningen på ett lyxhotell fick beskåda upploppen på Thairtorget som påminde om krigsscener från medeltiden.

– Det är bilder som jag alltid kommer att bära med mig. Det är fortfarande svårt att prata om det i bland, säger Urban Hamid.

Mer läsning

Annons