Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bygga i Nordanstig

/
  • Mellanfjärden öster om fiskeläget (bakom sjöbodarna och åt höger) ska bli lis-område.

I nuläget finns flera områden där kommunen håller på att inrätta så kallade lis-områden – och flera exploatörer visar nu intresse för dessa, enligt Nordanstigs stadsarkitekt.

Annons

Ett så kallat lis-område – landsbygdutveckling i strandnära läge – i Morängsviken (Stocka) är nu helt klart, med en färdigställd detaljplan. Där ska vägar och va dras fram under hösten, och redan nu finns intresse från exploatörer att köpa marken och börja bygga.

Dessutom väcker planerna på ytterligare två områden, i Mellanfjärden (öster om fiskeläget) och Sörfjärden/Stenudden, stort intresse hos flera byggföretag, enligt stadsarkitekt Christina Englund.

– Ja, det är flera som hört av sig, och jag jobbar just nu mer att ta fram ett underlag som ska bli en så kallad markanvisning. Det innebär att ett byggföretag har möjlighet att under viss tid och på vissa villkor förhandla med kommunen om vad de är intresserade av att göra. Sedan utvärderas detta.

– I nuläget är Morängsviken klart och där ska vi dela upp området på kvarter, sedan kan intresserade lämna förslag på delområden där. Vår tanke är att skapa variation i bebyggelsen, så det kan bli fråga om flera exploatörer för att få den bebyggelse vi vill ha.

Hur är det tänkt att bli med Mellanfjärden och Sörfjärden – där har ni inga detaljplaner än?

– När det gäller Stenudden är det inte någon brådska, men där har vi tänkt utarbeta en detaljplan tillsammans med exploatör, och så är även tanken för Mellanfjärden, och det området ligger väl efter Morängsviken högst i prioritet. Mellanfjärden är ett så litet område, så där blir det nog bara fråga om en intressent.

Mer läsning

Annons