Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många turer i Hudiksvall

/

Falsk hand med döden heter Leif Woxlins tionde hälsingedeckare om en grupp kriminalpoliser i Hudiksvall.

Annons

BOKEN

Leif Woxlin

Falsk hand med döden

Förlaget Orda

Leif Woxlin kan sitt Hälsingland. Även i hans nya deckare sitter geografin som en smäck. Liksom gestalterna, den rätt yviga, men uppfriskande oförutsägbara kriminalinspektören Sofia Berger och smått enkelspårige men mot sin fru trogne kollegan Ludde Markh. Vi möter även tillförordnade kommissarien Bodaström, som dock råkar illa ut redan i början av utredningen.

Denna gång handlar historien om skumma bilaffärer och annan olaglig försäljning, kidnappning och försvinnanden, utpressning, dubbelgångare och så förstås mord. Lite häxkonster, stenlabyrinter och ett naturfenomen som kallas kaschbrunn får vi också en dos av.

Historien startar dock i en grusgrop i Karlstad ett år före bokens början. Här sker ett mord, men vem är mördaren, vem är offret och vart försvinner kroppen?

Det som gör att kriminalpolisen i Hudiksvall blir inkallad är dock en försvunnen utländsk hantverkare som lämnat kvar sin bil, en Toyota, på vägen i den lilla byn väster om Hudiksvall.

Vi lär känna bilhandlaren Ove Letander i Stormanbodarna, hans hotfulla gårdsförvaltare och grannarna Nils-Johan och Elsy Runde samt Vera Hallvik. Den försvunne skulle utföra ett arbete hos Rundes men försvann direkt efter att han levererat material. Mannens bil står dock kvar. Vad har hänt?

Det blir en snårig utredning, där poliser smyger omkring med eller utan laddade vapen, oväntade förvecklingar och en del intressanta sidospår. Färden går såväl till Nianfors som till Saltvik, Stockholm och Värmland.

Egentligen är det märkligt att Hudiksvallspolisen alls lyckas lösa detta fall, de agerar väl klumpigt och ofta missriktat med en sammanblandning av yrke och privatliv. Men skenet bedrar, de visar sig till slut ha mer koll än man skulle kunna tro. Många frågor, sidospår, felaktiga antaganden, smarta slutledningar och en rafflande slutscen i skogen intill Fors industriområde bjuds vi på innan de drygt 280 sidorna är genomlästa och fallet löst. Men riktigt allt har jag inte förstått.

Annons