Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många likheter med Hasselabranden

/
  • En gnista från en skogmaskin ledde till storbranden i både Västmanland och Hassela. Bilden är från branden i Hassela 2008.

För sex år sedan rasade storbranden i skogarna runt Hassela och den har mycket gemensamt med branden i Västmanland. Men i jämförelse med fjolårets brand i området kring Sala var Hasselabranden liten.

Annons

En sten som skavde i plåten på en skotare. Det skapade gnistan som satte skogarna runt Hassela i brand. Sommaren 2008 var marken snustorr efter många varma vårdagar och strax efter klockan 12 den 30 maj kom larmet till brandkåren i Hassela.

– När vi kom fram hade det spritt sig till ett område på 100 gånger 100 meter, och innan vi fått ut slangarna var området som elden täckte 300 gånger 300 meter stort, berättade Lars Höglund. Han ledde räddningstjänsten i Hassela under släckningsarbetet.

Det dröjde till den 4 juni innan räddningstjänsten hade branden under kontroll. Brandmän från hela Gävleborgsregionen, försvaret och många frivilliga hjälpte också till med att släcka branden.

En antändande gnista från en skogsmaskin, lång tids torka och kraftiga vindar som spred elden – likheterna med branden kring Sala är stora. Båda bränderna förvärrades dessutom av att lågorna hoppade från trädtopp till trädtopp. Släckningsarbetet blev svårare eftersom terrängen i skogarna var svår att röra sig i och få vägar fanns. Det gjorde det ännu svårare att få fram material, mat och vatten till de som arbetade med att släcka elden.

Men i Västmanland brann ett tio gånger så stort område. Uppskattningar visar att ett område ungefär så stort som 5000 fotbollsplaner brann under förra sommaren.

Precis som skogsbranden i Västmanland drog de inblandade i släckningsarbetet många lärdomar av Hasselabranden.

– Nu har vi bättre lättare utrustning och vi vet hur viktigt det är att få in avlösning i ett tidigt skede. Vi på räddningstjänsten jobbade där i elva dygn i sträck och man fick passa på att vila när det var lite lugnare, berättade P-A Ekvall på Norrhälsinge räddningstjänst.

Så ska stora skogsbränder undvikas i Hälsingland

De var med och kämpade mot skogsbranden i Västmanland

Mer läsning

Annons