Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man slog med yxskaft i självförsvar

För snart ett år sedan hamnade två kompisar i bråk hemma hos en av dem. Den ena mannen slog kompisen flera gånger med ett yxskaft, men han frias nu.

Annons

Männens minnesbilder av händelsen skiljer sig åt på flera sätt.

Men det står i alla fall klart att de ena mannen kom hem på besök hos den nu friade mannen i Bergsjö. Efter en dispyt började männen att bråka. Under bråket blev mannen som kom på besök slagen med ett yxskaft i huvudet.

Kompisen, i 30-årsåldern, har erkänt att han slog två slag och han åtalades för grov misshandel. Men när han ställdes inför rätta i Hudiksvalls tingsrätt hävdade han att han slagit i självförsvar.

Domstolen anser att åklagaren inte motbevisat det påståendet.

Och eftersom mannen i 30-årsåldern också berättade att han avvisat kompisen från bostaden och att denne trots det återvänt till huset och brottat ned honom på golvet, anser tingsrätten att han hade rätt att försvara sig. Det första slaget ska ha utdelats när kompisen låg ovanpå mannen i 30-årsåldern.

Han gick visserligen över gränsen för sin nödvärnsrätt när han slog ett andra slag, men domstolen anser att han under omständigheterna hade svårt att besinna sig. Därför frias han från brottsanklagelsen.

Mer läsning

Annons