Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Macken ska hit - oavsett i vilken form"

/
  • En mack i byn, det anser byalaget vara givet. De tittar på två möjliga placeringar och har tre alternativ till mackägande.

Redan denna vecka får Harmångersborna en enkät med frågan: är du intresserad av att köpa en andel i en ny bensinmack.

Annons

Åttonde maj försvinner både Statoils truckdieselpump vid värdshuset och 1-2-3 anläggningen litet längre söderut. Byborna i Harmånger är arga och frustrerade.

– Det blir mycket tomkörande om man ska åka fram till Hudik eller till Gnarp för att tanka på Statoil, särskilt om man ska tanka diesel i traktorn. Nä, det är lika bra att samla in alla Statoilkort här i byn och skicka dem i ett stort kuvert, var reaktionen då byalaget Harmångers Framtid på tisdagskvällen hade möte för att diskutera nästa steg.

Flera alternativ lösningar finns, både vad gäller ägarfrågan och var en ny mack lämpligast kan placeras.

– Man måste ta hänsyn till flera saker. Dels nya E4-sträckningen. Det ska vara lätt att köra av för att tanka, och det får inte vara för långt bort. Och dels måste man se på miljöaspekterna - den kan till exempel inte ligga för nära Harmångersån, som är en känslig vattentäkt, säger Göran Ekblom, Harmångersföretagare som engagerat sig i frågan.

– Vi ska diskutera med två olika bensinbolag. Vill något av dem etablera sig är det nog det bästa. Annars får vi bilda ekonomisk förening, som man gjort i Jättendal och Stocka.

På tidagskvällen bildades en grupp bestående av Rune Bergerståhl, Karin Willing och Göran Ekblom, som under innevarande vecka ska undersöka alternativen - och skicka ut enkät/intresseanmälan rörande andelsförening.

På torsdag ska enkäterna delas ut och 22 maj hoppas man kunna ha stormöte då alla är välkomna att delta.

Mer läsning

Annons