Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia från en svunnen tid

/

Med mystik och magi både för öron och ögon, en svart lucia inspirerad av folktron, eld och is lyste Jättendals trolska luciaevenemang Midvinterglöd upp i vintermörkret.

Annons

Vinden och snöovädret tog ett ordentligt tag i de som vågade sig ut från stugorna för att uppleva den nystartade vinterevenemanget.

Utanför logen i Jättendal formades ett stort isblock med precision, motorsåg och en sylvass hacka till en flammande eldslåga av isskulptören Lena Kriström.

Flera utställare och julmarknadsförsäljare trängdes inne på logen och en trappa upp hördes ett mystiskt virrvarr av improvisatoriska toner från den italienska violinisten Francesca Crotti Musnicki.

Folklivsforskaren Sandra Lantz berättade om lucia i folktron, historien bakom flickan av ljus.

– Den ljusa lucia vi oftast ser i dag är ett kristet helgon som skapades av tidningarna någon gång på 1950-talet. Men lucia har funnits mycket längre än så i folktron och börjar man skrapa på ytan ser man många parallella berättelser och hur traditioner förändras. Lucia är vittrornas anmoder, enligt berättelser från 1700-talet. Man pratade också om Lussi brud, som inte hade några kopplingar till helgonet, snarare Lucifer, djävulen, sade hon.

När skymningen bjöd eldperformancekonstnärer i gruppen EMP från Umeå för att bjuda på en sprakande eld- och ljusshow. Brinnande eldklot på järnkedjor slungades runt, runt i luften i olika formationer och bildade eldsmönster i luften.

Från andra sidan bäcken i mörkret närmade sig sedan lucian och kören Dimmerar'yn i fotsida kåpor, inspirerade av folktron. Lucians läderkorsett och svarta tyllkjol väckte uppmärksamhet tillsammans med den svarta smideskronan på hjässan.

– Förr trodde man att lucia förvandlades till en rovfågel, det har vi inspirerats av, sade Petra Shara Stoor som stod för designen av dräkterna.

De traditionella luciasångerna lyste med sin frånvaro, istället framförde kören mollstämda folkmelodier och sångstycken från en fjärran tid.

Den nystartade föreningen KF Alternativkretsen Hälsingland KF i samarbete med Skulls & Bones Artwork stod för tillställningen och Nordanstigs kommun sponsrade med 75 000 kronor. Tanken är att evenemanget ska bli en återkommande vintermarknad.

– Det blev precis så magiskt och häftigt som jag hade hoppats på och det här är bara startskottet, sade arrangören Petra Shara Stoor.

Mer läsning

Annons