Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten ljusning för spartyngd nämnd

Ett sparsmakat möte för utbildnings- och kulturnämnden, men dock med ett positivt sparbesked.

Annons

Tunga sparkrav och oförutsedda utgifter präglade 2012 för UK-nämnden. Och mer åtstramningar väntar framöver. Budgeten för 2013 är fortfarande inte presenterad.

Men under måndagen fick nämnden information om de preliminära siffrorna för nämndens bokslut 2012 och siffrorna såg ljusare ut än förväntat. "Bara" 3 miljoner behöver nu sparas varav 2,7 miljoner är kostnader för lärarlöner.

– Siffrorna är inte färdiga än, men det är jättepositivt att det är 3 och inte 4,5 miljoner. Vi har ålagt rektorerna att göra åtstramningar i verksamheterna och det verkar ha gett resultat, säger han.

Nämndens budget för 2013 var nästa punkt på dagordningen, men då inga handlingar var klara fanns inte mycket nytt att diskutera, än mindre beslut att fatta, enligt Boerje Bohlin, och nämnden sköt upp diskussionerna till den 11:e februari, då de räknar med att underlagen för budgeten är klara.

– Vi pratade rent allmänt politiskt, men det är inget som kommer protokollföras. Vi har inga krav på att budgeten ska vara färdig än. I och med den nya organisationen har vi i princip hela året på oss. Men vill vi förstås fatta beslut fortast möjligast för att det ska få verkan under året, säger Boerje Bohlin.

Till en början ställdes måndagens sammanträde in, med anledningen att antalet ärenden var för få. Reaktionerna från flera nämndsledamöter var förvåning och irritation och efter kritiken beslutades att de skulle träffas trots allt.

Var det bra att ha mötet ändå?

– Jo, folk fick prata i alla fall, och det var väl bra. Men det kostar runt 25-30 000 kronor att ha ett sådant nämndsmöte, bland annat för arvoden och ersättning för utebliven inkomst, och det var det jag hade tänkt spara, säger Boerje Bohlin.

Mer läsning

Annons