Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leo hittade hem efter 100 mil

/
  • Här, i sin gamla nedsuttna Chesterfield, sitter Leo gärna och skriver - helst på en gammaldags skrivmaskin.

Han ville komma upp ovanför storstadsregionen, och hamnade i Gränsfors. Här har Leo Flavum etablerat en egen värld som nu letar sig in i en bok i en egen crossover-genre.

Annons

Det var en gång en skånsk yngling som jobbade i vårdsektorn. På fritiden skapade han musik och spelade i olika band. För fem år sedan tyckte det var dags att börja leva ett riktigt liv.

– Jag ville inte fastna i hamsterhjulet. Jag ville gå egna vägar, klara mig själv och hitta en frihet, ett oberoende.

Leo Flavum köpte "ett kråkslott" i Gränsfors, packade en flyttbil och gav sig av.

– Folk tyckte inte jag var riktigt klok. Det var nästan exakt 100 mil upptäckte vi när chauffören tittade på trippmätaren han nollat i Tyringe.

Platsen var vad han sökt. Här kunde han landa. Ganska snart mötte han Thomas von Wachenfeldt, musikaliskt fenomen, tillika Gränsforsbo. Leo fortsatte med eget musikutövande och blev även inblandad i den von Wachenfeldtska musikproduktionen.

Med tiden blev det känt att han konstruerat ett eget språk - och en egen värld - Xhaimeran. Han fick kontakt med rollspelsäventyren Alvgrims arrangörer i Moviken.

– De ville använda xhaimeran till karaktärer och namn. Jag blev kreativ rådgivare där, och i Shara productions, tillsammans med Petra Shara. Namnen på hennes skallar, och berättelserna, är också xhaimeriska. Allt jag gör går ihop.

Han satte igång språkskapandet 2001, reviderade 2005. Nu tar han själv in sitt språk och sina karaktärer i en bok: Döden som gav liv.

– Det som skrämmer människor mest i dagens samhälle är vår dödsängslan. En dag finns vi inte.

Händelserna utspelas i en surrealistisk 1970-talsmiljö mellan mörker och ljus. Fångar som just avtjänat sitt straff och ska gå ut i frihet avrättas när döden/liemannen - eller som Leo kallar honom på Xhaimerian: amaunen - bryter sig in i fängelserna. En kriminalpolis kopplas in men förstår ingenting. Han börjar ifrågasätta sin roll. Amaunen börjar ifrågasätta sin. Ingen av dem kan lita på sin uppdragsgivare. Boken är den första i en trilogi.

– Thomas har läst mitt manus, typograferat och ger ut boken på sitt förlag. Den släpps 30 april.

– Jag kan inte lova att jag kommer att bo kvar här i kråkslottet och skriva böcker och skapa musik i hela mitt liv, men just nu känns det bra och jag hoppas kunna fortsätta göra mer av det jag gör i dag.

Annons