Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läroplanen stoppar luciatåg

/
  • Evelina Eriksson, Vera Wikström och Siri Holma är besvikna över att mellanstadiet inte ska få vara med i luciatåget på Gnarps skola.

Många elever på Gnarps skola är besvikna över att mellanstadiet inte får ha något luciatåg. Den nya läroplanen är orsaken till att endast elever i årskurs tre kommer att få vara med i luciatåget.

Annons

Tidigare år har en tjej i årskurs sex lottas till att vara lucia på skolan. Och sen har de elever som vela fått vara med i luciatåget på skolan. För ett par veckor sedan fick eleverna beskedet att det från och med i år är tredjeklassarna som kommer att vara med i luciatåget.

– Det har alltid varit en sexa som är lucia. Det är konstigt att inte vi ska få vara med i år. Alla som vill borde få vara med, säger Vera Wikström.

Hon och flera av hennes klasskompisar har sedan de varit små längtat efter chansen att få bli lucia i årskurs sex.

– Luciafirandet har varit en tradition som vi borde ha fått behålla, säger Evelina Eriksson.

Enligt Ulf Carlsson som är rektor på Gnarps skola är det den nya läroplanen som är orsaken till beslutet.

– Vi gör pedagogiska planeringar utifrån läroplanen vad de olika årskullarna ska hålla på med. Luciafirandet blir en del av undervisningen och då är det många mål som kan uppnås för lågstadiet, säger Ulf Carlsson.

– Vi har fått höra så många olika ursäkter om varför inte vi ska få ha något luciatåg. Det hade känts bättre om lärarna och rektorn hade pratat med oss elever först, säger Evelina Eriksson.

Ulf Eriksson förstår att det finns elever som är besvikna över att lucia traditionen har ändrats.

– Vi har läroplanen som vi behöver förhålla oss till. Sexorna har många andra mål som de behöver tid för att uppnå, då finns inte tid till att öva för ett luciatåg, säger Ulf Carlsson.

Mer läsning

Annons