Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa omvägar för trafikanter väntar

/
  • Gästerna på Johan Adlercreutzs vandrarhem får köra en lång omväg för att ta sig dit.
  • De 4000 fordon som varje dag passerar E4:an norr om Hudiksvall kommer nu att ledas via Bergsjö och Strömsbruk.
  • Tvärtom vad man kan tro ger inte den ökade trafiken ett ekonomiskt uppsving för näringsidkare utmed vägen.
  • De 4000 fordon som varje dag passerar E4:an norr om Hudiksvall kommer nu att ledas via Bergsjö och Strömsbruk.

Många påverkas när E4:an norr om Hudiksvall stängs av i båda riktningarna.

Annons

Natten till onsdag stängs E4:an mellan Harmånger och Välsta av på grund av vägarbeten. Den norrgående trafiken leds via Strömsbruk och den södergående via Bergsjö. Anders Granberg är platschef på NCC och kan inte säga på förhand hur lång tid arbetet kommer att ta.

– Det beror helt på väderleken. Blir det bra väder tar det tretton dagar men regnar det kan vi inte jobba alls, säger han.

Han är glad att Trafikverket valt att leda om vägen så att de slipper arbeta med trafik så nära inpå.

– För oss är det inte roligt med hård trafik eftersom vi har oskyddad personal på arbetsplatsen. Jag förstår att trafikanterna tycker att det är jobbigt med en omledningssträcka men de kommer att få en fin väg, säger han.

Någon som inte är lika nöjd är Johan Adlercreutz som driver vandrarhem och café i Strömsbruk. Han vill att folk som ska söderut till kustsamhällena utanför Harmånger inte ska behöva åka via Bergsjö. För hans gäster som kommer norrifrån innebär det en omväg på över fem mil eftersom de måste köra till Hudiksvall och tillbaka upp igen.

– Det är ju tråkigt att ha all trafik från E4:an här i tre veckor men det går väl att leva med. Men att de som bor vid kusten tvingas köra långa omvägar är både opraktiskt och dåligt för miljön, säger han.

Man skulle kunna tro att personer som har butiker och restauranger utmed omledningsvägen är nöjda över den ökade trafikmängden så är inte fallet för Johan Adlercreutz.

– De tänker ju inte direkt "åh, vilket mysigt café, där vill vi stanna". De är bara sura för att de behöver köra en omväg. Däremot kan effekten vara positiv på lång sikt eftersom de som tvingas köra den här vägen vet att vi finns. Kanske kommer de tillbaka på semester nästa sommar, säger han.

Lennart Eriksson, som har en mack och en matbutik utmed omledningsvägen, tror inte heller att han kommer att få något ekonomiskt uppsving under de kommande veckorna.

– Förra sommaren ledde de också trafik häröver men då var det bra några enstaka som stannade för att tanka. De är irriterade över att behöva åka en omväg och de flesta har bråttom. Trots att det blir intensiv trafik hela dagarna blir försäljningen bara marginellt bättre, säger han.

Melker Granström på Trafikverket beklagar att omledningen kan ställa till obehag för de som bor längs med vägarna. Han hoppas att trafikanterna ska vara förstående och inte tjuvköra över åkrar och tomter som några gjorde förra året.

Mer läsning

Annons