Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckor vid Hammarbron undersöks

/

Under onsdagskvällen stängdes Hammarbron i Strömsbruk av på grund av rasrisk. Nu undersöks marken intill för att identifiera läckage från håligheter.

Annons

– Det finns inga synliga tecken på skador på bron, utan det är en ren försiktighetsåtgärd att vi spärrar av, säger Ibrahim Coric på Trafikverket, som tillsammans med representanter från Fortum åkte ut för att inspektera den eventuella skadan under torsdagsförmiddagen.

Misstankar finns om att marken runt kan vara underminerad av vattenmassorna.

– Vattnet hittar sina egna vägar och då kan de fina friktionerna, sanden, mellan stenarna spolas bort, säger Ibrahim Coric.

Det var vid en rutinmässig dammbesiktning som Fortum genomförde i november i år som sjunkhål i marken bredvid bron och dammen upptäcktes.

– Vi såg en liten sänka i gräsmattan och har påbörjat ett arbete med att fylla igen håligheter med sand, säger Lennart Lundvall, drift- och underhållschef på Fortum, som ansvarar för dammen.

Eftersom sjunkhålen låg alldeles intill vägen kontaktade Fortum Trafikverket som bestämde att bron skulle stängas av säkerhetsskäl.

Det är inte första gången som håligheter i marken uppmärksammats vid det gamla brofästet. 2005 förstärktes marken och liknande hål täcktes igen.

– Det här är en rutinåtgärd och det är inget som har eskalerat nu, säger Lennart Lundvall.

– Alla dammar läcker mer eller mindre och marken rör sig hela tiden, säger Torgny Backlund, områdeschef Norr på Fortum.

Att sjunkhålen skulle ha uppkommit eller förvärrats av den ökade trafiken över förra veckan då E 4 tillfälligt drogs om via Strömsbruk, är något som Torgny Backlund avfärdar eftersom besiktningen då hålen upptäcktes gjordes tidigare.

Fortum är nu på jakt efter en entreprenör som kan åtgärda läckaget eller eventuellt geologer som kan göra en bedömning av markens hållfasthet.

– Sannolikt är att vi gör en provborrning för att se om det finns ihåligheter i marken, säger Lennart Lundvall.

Hammarbron kommer vara avstängd tills vidare.

Mer läsning

Annons