Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturell mötesplats i kapellet

/

Ljumma försommarvindar blåser från havet några hundra meter ned, och hörs ända upp till det gamla Baptistkapellet i Sörfjärden. Även inne i kapellet blåser det nya vindar.

Annons

Mirjam Berglund är en av eldsjälarna bakom det nya Kulturkapellet, och hon berättar om de storslagna planer som Andelsföreningen Sörfjärdens Kapell har med sitt vackra hus.

– Vi har en mycket aktiv programgrupp i styrelsen som de senaste åren har försökt tänka vitt och brett när det gäller de aktiviteter som vi vill få hit till kapellet.

Från att bara ha använts till söndagsskola och gudstjänster fram till mitten på 1970-talet, bedrev Baptistdistriktet under slutet på 1970-talet och början på 1980-talet, en mycket uppskattad sommarlovsverksamhet i form av daglägret Sommarbyn. Sedan blev det stiltje i verksamheten under ett decennium, och det var inte förrän i mitten på 1990-talet som aktiviteterna kom i gång igen.

Sakta men säkert började man pröva att anordna konstutställningar och en och annan visafton.

- Det blev genast en stor succé och många av de konstnärer som ställt ut här de senaste åren har fått väldigt mycket besökare, konstaterar Mirjam Berglund. Med vad vi också började se, var att det fanns ett stort behov av en kulturell mötesplats häromkring.

Då föddes tankarna på att vidga kapellets användningsområde ytterligare. Under de senaste somrarna har man därför ordnat alltifrån olika typer av konserter till barnaktiviteter och föredrag. Och i sommar tar man ytterligare kliv mot en mer allmänkulturell verksamhet. Redan nu på söndag spelar Stockholmsbandet Lost Orchestra, som består av kända musiker som violinsten Örjan Högberg från Fläskkvartetten och Bengt Olrog, son till den legendariske Ulf Peder.

Därefter avlöser begivenheterna varandra i kapellet: jazz i sommarkväll, föredrag om Sörfjärdens historia och kulturminnen, konstvernissage, barnkonsert och viskväll i Dan Anderssons anda, till exempel.

Innan sommaren avslutas med surströmmingsfest den 24 augusti, kommer också kapellet att ha gästats av den numera rikskände Sundsvallsmusikern Lars Bygdén.

Och Mirjam Berglund kan inte annat än vara nöjd när hon nu ser fram emot sommaren.

– Det känns fantastiskt att vi kan erbjuda ett sådant här varierat kulturutbud. Och inte trodde jag för några år sedan att vi skulle ha rockkonserter här i kapellet, konstaterar hon glatt.

Mer läsning

Annons