Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturarv ska visas för alla

/
  • Aina Hansson är en av de i hembygdsföreningen som har hjälpt till att ställa i ordning gårdsmuseet på hembygdsgården i Harmånger.
  • I samlingen finns även olika verktyg som använts vid linhantering.
  • Edvin Hed var snickare och hans samling innehåller flera olika verktyg.
  • Aina Hansson visar en såll som tros vara ett av de värdefullaste föremålen i samlingen.

På Harmångers hembygdsgård finns nu en stor samling av olika sorters verktyg. Hembygdsföreningen har fått ta över en privat samling som nu ska visas för allmänheten.

Annons

– När vi fick se samlingen kunde vi inte tacka nej, säger Aina Hansson som är antikvarie i Harmångers hembygdsförening.

Edvin Hed var en snickare som gick bort i slutet av 1980-talet. Han bodde på Lars-Olovs gården i Hånick. Han hade en samling av redskap och verktyg i sitt gårdsmuseum som han hade gjort i ordning i det gamla stallet på gården. Flera hundra olika föremål var uppställda på hyllor och bord. De äldsta föremålen ska vara från 1700-talet enligt Edvin Heds uppgifter. I våras fick hembygdsföreningen frågan från anhöriga till Edvin Hed om de ville överta samlingen när gården skulle säljas.

– Det kändes väldigt värdefullt att ta tillvara på samlingen. Allting i samlingen var väldigt välordnat på gården, säger Aina Hansson.

Samlingen i det gamla stallet fotograferades och är nu uppställd på exakt samma sätt på hembygdsgården i Harmånger. Under sommaren har flera personer från hembygdsföreningen hjälpts åt till att flytta föremålen och ställa i ordning i lokalen.

– Alla har hjälpt till och det har varit ett riktigt lagarbete för att få till det, säger Aina Hansson.

I samlingen finns bland annat drygt hundra hyvlar, de äldsta troligen från slutet av 1700-talet. Bland föremålen finns också bland annat olika snickarverktyg, nycklar och rakknivar.

– Tanken är att fullfölja Edvins ambition och visa upp samlingen för yngre generationer. Det här är ett kulturarv och vi hoppas kunna föra det vidare, säger Aina Hansson.

På lördag när Harmångers hembygdsförening firar 80 år kommer utställningen att öppna för allmänheten.

Mer läsning

Annons