Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot ny fastighetsskatt

/
  • Michael Högdahl är en av fastighetsägarna i Nordanstig som riskerar att få höjd fastighetsskatt genom det nya förslaget.

Förslaget om en ny fastighetsskatt skulle innebära en genomsnittlig årlig höjning med 2 917 kronor för 93 procent av villaägarna i Nordanstig. Ett förslag som inte är populärt bland villaägare i kommunen.

Annons

– Överlag tycker jag inte att fastighetsskatt är bra. Jag tycker att det är fel att man ska behöva betala skatt för något som man redan har köpt, säger Michael Högdahl som äger ett hus strax utanför Hassela.

För honom och många andra villaägare i kommunen kan förslaget om en ny fastighetsskatt innebära en ökad kostnad med ett par tusenlappar om året.

En ny fastighetsskatt kan komma att införas i Sverige. Utredningen som tillsattes i fjol lämnades igår till regeringen. Enligt siffror som SCB tagit fram till Villaägarnas riksförbund kan den nya skatten slå hårt mot många villaägare.

Värst i länet drabbas Nordanstigs kommun, där cirka 93 procent av villaägarna skulle få en genomsnittlig årlig höjning med 2 917 kronor, vilket motsvarar en ökning med 131 procent jämfört med idag.

Utredningen föreslår att taxeringsvärdet på bostäder slopas och istället ersätts det med ett nytt system som utgår från hur stor boytan är. Den som bor i en större bostad betalar mer och tvärtom.

I Nordanstig har många hus ett lågt taxeringsvärde, men är stora till ytan och med stora tomter. Det gör att en stor del av husägarna i kommunen riskerar att få betala en högre fastighetsskatt än vad de gör idag om förslaget godkänns av regeringen.

– Många hus och tomter i Nordanstig är stora, så risken är nog att många här kommer få betala maxbelopp, säger Michael Högdahl som ännu inte räknat ut hur mycket fastighetsskatt han skulle behöva betala om det nya förslaget godkänns.

– Vi kommer ha ett regionmöte nästa vecka och då kommer vi diskutera det här förslaget. Vi måste titta närmare på hur förslaget drabbar våra kommuner och vilka konsekvenser det kan få, säger Göran Persson, vice ordförande för Villaägarna i Hudiksvall och Nordanstig.

Mer läsning

Annons