Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramgoa träd bortadopteras

/
  • Det femte trädet som adopterades bort gick till familjen Wallin, berättar Emmelie Jonsson.

På Ingaskär kapades träden för att sikten från lotstornet skulle vara fri. Åtgärden fick träden att krumbukta sig alldeles vådligt, vilket förhoppningsvis charmar öbesökare så till den grad att de kan tänka sig att adoptera ett eget träd.

Annons

Då lotsarna spanade genom tornfönstren efter skepp på ingång, fick inget skymma sikten. Men sedan lotsstationen lades ned 1967 har de kapade träden fått växa fritt och en ö full av spännande naturskulpturer har vuxit fram.

Och nu blir de fritt fram för trädälskare att adoptera ett eget "vårdträd" via Stiftelsen Ingaskärs Lots- och Hamnmuseum.

– Träden här är oerhört charmiga, och det tror vi många andra också tycker. Så vi har tillverkat 50 nummerskyltar och sedan kan man åka ut hit och leta reda på ett träd som man tycker om, som man kan komma hit och krama, vattna eller bara se på, säger Emmelie Jonsson, styrelsemedlem i stiftelsen. Och nummerskyltarna gick åt som smör i sol helgen som då det var lotsdag.

Pengarna från trädadoptionen ska stiftelsen tillsammans med stödföreningen Stocka Byalag använda till skötsel och underhåll av byggnaderna och miljön ute på ön. Något som uppskattas av besökare. För den som vill åka till Ingaskär och titta på träden, finns chansen snart, det blir gudstjänst på ön den 31 juli.

Mer läsning

Annons