Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen söker boende för ensamkommande hos privata fastighetsägare

/
  • Carin Sjödin jobbar för att de ensamkommande som Nordanstigs kommun tar emot ska få ett bra mottagande.

Strax innan jul invigdes ett nytt HVB-hem för ensamkommande, i Harmånger. Nu är kommunen på gång att ta ännu ett HVB-hem i bruk, denna gång i hyrda lokaler.

Annons

Ängbo, det senast inrättade HVB-hemmet för asylsökande barn utan vårdnadshavare, inryms vägg-i-vägg med äldreboendet Hagängsgården i Harmånger . I nuläget bor sju ungdomar där, och två platser i taget anmäls just nu till Migrationsverket.

– Vi gör så för att kunna ta emot dem som kommer på ett bra sätt. Även ungdomar vi placerat externt, eftersom vi inte har haft platser, tar vi emot där nu, berättar Carin Sjödin, som är föreståndare för Albo och Hasselbacken, Nordanstigs kommuns HVB-hem i Bergsjö och Hassela.

Hur fungerar det så här långt?

– Bra. Men tyvärr dröjer det ett tag innan de får börja skolan, så i nuläget försöker vi själva ha skola med dem.

Men trots att kommunen nu har tre enheter, räcker inte platserna. Därför söker man fler ändamålsenliga byggnader för att få plats med det 70-tal ensamkommande som Nordanstig ska ta emot under 2016. Nyligen har ett hyreskontrakt med en privat fastighetsägare undertecknats. Personalrekrytering pågår, några är redan klara. Just nu pågår byggjobb, men så snart det är klart kan inflyttning påbörjas. Senast 19 februari ska en föreståndare ha anställts.

– Beslutet togs i slutet av förra året, och vi räknar med att kunna få plats med 10–12 ungdomar, säger Carin Sjödin, som inte vill gå närmare in på detaljer.

Men kommunen måste väl ta fram ytterligare platser för att klara åtagandet?

– Ja, så är det. Vi söker fler lokaler som kan användas för att ta emot ytterligare ungdomar, men såvitt jag vet är inget mer klart än.

Läs även om då kommunalrådet Monica Olsson besökte Hasselbacken i Hassela.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons