Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen oroas över utveckling

Ledningen för Nordanstigs kommun oroas över utvecklingen efter beskedet att Tjärnvik Trä kommer att läggas ned.

– Det handlar inte bara om de 43 jobben utan säkert om minst 20 jobb till som drabbas som haft arbeten kring företaget, säger Stig Eng (C), kommunalråd.

Annons

Under fredagen träffade kommunstyrelsens ordförande, Monica Olsson (S), näringslivschefen för att diskutera hur kommunen kan stötta de varslade.

– Vi måste se över vilka möjligheter som vi som kommun har att hjälpa de drabbade. Men vi måste avvakta tills vi får mer information från företaget, säger Monica Olsson (S).

Den 14 december kommuner representanter från kommunen att träffa företagsrepresentanter från Gällö för att diskutera vilken hjälp kommunen kan bistå med.

– Vi vill se hur företaget kommer att agera mot de anställda. Ifall de kommer att ges möjlighet till utbildning och i fall det är några som kommer att gå i pension, säger Monica Olsson.

Medan flera företag i Nordanstig varslar om uppsägning behöver kommunen lägga fokus på att behålla invånarna i kommunen.

– Det blir allt mer så att folk som bor här pendlar till andra kommuner för att arbeta. Vi behöver kunna erbjuda attraktiva boenden och bra service så att folk väljer att bo här. Samtidigt så tappar vi skattesats när många förlorar sina jobb och blir arbetslösa, säger Stig Eng.

Samtidigt behöver de tomma lokalerna efter Trima få hyresgäster och när sågverket läggs ned hoppas Stig Eng att en ny verksamhet kan använda lokalerna.

– För sex år sedan satsades 27 miljoner kronor för att bygga industrispår till Tjärnvik. Kommunen bidrog med säkert fyra miljoner kronor. Det är inte så mycket att göra när mängden råvara minskas. Området är gjort för industri så jag hoppas att vi kan få dit någon verksamhet, säger Stig Eng.

Mer läsning

Annons